Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els canvis en les visites a les residències de gent gran que arriben amb la fase 2

Només es podran visitar les «residències verdes», i durant un màxim de 30 minuts
Residència d'ancians
A partir de la fase 2 es permeten visites a les residències d'ancians sota estrictes mesures de seguretat | CatalunyaDiari

La pandèmia del coronavirus ha afectat greument a les residències d'ancians, on es concentra la major part de la considerada població de risc. Fa més de dos mesos que els interns d'aquests centres no poden veure als seus familiars, però a partir de la fase 2 ja es permetran les visites a les «residències verdes», aquelles  sense cap cas de Covid-19

Mesures de seguretat

Fins ara només s'han permès visites excepcionals com l'acompanyament al final de la vida d'alguns interns durant la fase 0 i visites als malalts crònics que han patit descompensacions en la fase 1. Una part de Catalunya entrarà dilluns vinent a la fase 2, on ja es podran visitar els ancians que es trobin en les residències sense casos de coronavirus. 

Aquestes visites, però, només les podrà fer un únic familiar i durant un màxim de 30 minuts. A més, els visitants hauran de dur posada la mascareta i no es podran acostar més de  2 metres als interns. Salut recomana que cada centre tingui «àrees netes» dedicades a aquestes trobades, les quals s'hauran de desinfectar i netejar després de cada visita. També es podran fer les visites a l'espai exterior  dels geriàtrics, amb línies de separació a terra per assegurar les distàncies. 

Classificació de les residències

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que les residències de Catalunya s'han classificat segons els casos de coronavirus i el risc que suposen. Tal com ha informat, les residències verdes són aquelles sense casos de coronavirus (472 a Catalunya), les carabasses  són les que tenen algun cas positiu però estan sectoritzades (392 a Catalunya), i finalment les vermelles, que tenen casos i es consideren de risc (103 a Catalunya). 

Les visites per part de familiars només es podran dur a terme a les residències verdes i a les zones netes de les carabasses. La consellera ha explicat que durant la fase 2 les mesures de convivència dins les residències es relaxaran, fins i tot a les zones vermelles, que «pretenem que el confinament no sigui estricte dins l'habitació». Segons la consellera, aquesta classificació serà canviant depenent de l'evolució de les dades d'afectació del virus a Catalunya.

Vergés també ha volgut esmentar als  753 ancians residents que durant les últimes setmanes han estat a casa, assegurant que podran tornar als seus centres amb un test PCR que confirmi que no tenen el virus i mantenint després dues setmanes de  quarantena, a no ser que procedeixin de sociosanitaris o hospitals, on la quarantena no serà necessària.