Els CAP de Catalunya començaran a vacunar amb el vaccí de Janssen aquest dijous i divendres, després que aquest dimecres a mitja tarda hagin arribat a Catalunya les 24.000 dosis previstes de les 146.000 de tot l’estat, segons va anunciar el Departament de Salut a través de les xarxes socials. Cada CAP citarà les persones de 70 a 79 anys del seu àmbit territorial, com ja es fa amb les de Pfizer. Aquestes vacunes són d’una sola dosi i estaven aturades en un magatzem central del Ministeri de Sanitat a Guadalajara a l’espera que l’Agència Europea del Medicament (EMA) emetés el seu informe sobre la vinculació del vaccí amb els trombes.
?? Arriben les 24.000 primeres dosis de la vacuna de Janssen a Catalunya. Aquesta vacuna, d'una única dosi, es començarà a administrar a persones d’entre 70 i 79 anys.#joemvacuno#avancempic.twitter.com/TX77aby4De
— Salut (@salutcat) April 21, 2021
Aquest dimarts l'EMA va mantenir l'aval al vaccí de la multinacional Johnson&Johnson, després d'investigar la seva possible relació amb sis casos «greus» de trombosi amb trombocitopènia als Estats Units. El regulador de la Unió Europea va determinar que la vacuna monodosi és segura, però va informar que catalogarà les trombosis estranyes com «efecte secundari infreqüent».
En aquest sentit, l'EMA va remarcar que el risc de patir aquests casos és «molt baix» i va mantenir la recomanació del seu ús. Ara com ara, el regulador europeu no ha pogut identificar factors o edats de risc concrets. La directora de l'EMA, Emer Cooke, va afirmar durant la roda de premsa que «estem segurs que es pot administrar adequadament».
La paralització de la vacuna
L'agència de Salut dels Estats Units va recomanar a principis de la setmana passada la suspensió de la vacuna Janssen per sis casos estranys trombosis entre els prop de set milions de vacunats. Arran d'aquesta decisió, la multinacional Johnson&Johnson va paralitzar les entregues a la Unió Europea, tot i que el vaccí tenia el vistiplau del regulador europeu des de mitjans de març.
Així mateix, la companyia va demanar que no s'administressin les dosis que just havien començat a rebre els països de la UE fins que hi hagués una revisió de l'EMA. Diversos governs europeus, entre ells l'espanyol, ho van acceptar, però d'altres com el francès, van decidir utilitzar igualment les vacunes rebudes, ja que continuaven tenint l'aval del regulador europeu.