Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Cap de Creus registra 43 exemplars de corb marí emplomallat, xifra rècord

L’últim cens d’aus aquàtiques hivernants és positiu per aquesta espècia al parc natural. També s’ha detectat població creixent d’altres espècies i exemplars molt escassos

Un exemplar de corb marí emplomallat | ACN

 

Bones notícies a nivell mediambiental per al Parc Natural del Cap de Creus, a l'Alt Empordà. Segons l’últim cens d’aus aquàtiques hivernants, la població de corb marí emplomallat és de 43 exemplars en aquesta àrea, la xifra més alta registrada mai fins ara. Així ho confirmen les dades recollides per personal tècnic del parc en coordinació amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat.

Segons aquest balanç, s’han trobat com a mínim 4 parelles nidificants d’aquesta espècie, anomenada ‘Phalacrocorax aristotelis’, covant en nius de Cap Norfeu i sector sud del parc. Unes zones on, fins l’any 2018 i 2017, no hi criava. A tot Catalunya, aquest animal només cria a zones del litoral rocallós, com ara l’Empordà o la Selva.

Imatge del municipi de Cadaqués, al bell mig del Cap de Creus | Cedida

 

Altres espècies també augmenten la seva població

El cens es va fer amb dades recopilades entre el 4 i el 20 de gener i posa de manifest que altres espècies que fins ara havien mostrat una tendència a la baixa també remunten pel que fa al nombre d’exemplars. Per exemple, els gavians argentats, l’espècie d’au aquàtica més present al parc, ha registrat 1.447 individus, 200 més que l’any passat. Fa dos anys tan sols n’hi havia 834, però encara s’està lluny dels 1.843 registrats l’any 2011.

Pel que fa a la baldriga mediterrània, puja fins als 448 exemplars, mentre que la baldriga balear n’ha registrat 70. A més, hi ha espècies difícils de trobar a Catalunya però que són presents al Parc Natural de Cap de Creus. En aquest sentit, s’han trobat tres remena-rocs, dos exemplars de bec de serra mitjà a Cala Fedosa i un mussol emigrant a Sa Planassa.

El rapinyaire més gran d’Europa, present al Cap de Creus

Apart de les dades d’aus aquàtiques hivernants, també s’ha fet un cens del duc, el rapinyaire més gran d’Europa. En concret, s’han detectat 5 mascles cantant i es va confirmar la presència de l’espècie a 4 territoris més, cosa que eleva a 9 els àmbits del parc on es pot trobar aquesta espècie. El IXè cens del duc ha estat elaborat per personal tècnic del parc amb la col·laboració dels Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE) i la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN).