Caprabo té previst obrir cinc nous supermercats abans de tancar l'any 2020, segons ha indicat aquest dijous en un comunicat. L'empresa complirà així amb el seu pla d'expansió de l'exercici, amb vuit supermercats franquiciats i dos de propis. A més, Caprabo ha incorporat un centenar de treballadors per atendre aquestes noves botigues.
El pla d'expansió s'ha centrat a les demarcacions de Tarragona i Barcelona, amb nous establiments a Horta de Sant Joan, Molins de Rei, Vic i la pròpia capital catalana. Els nous establiments es consideren de la xarxa de «nova generació» de Caprabo, amb un model que recupera el comerç de proximitat, amb una aposta pels producte fresc i la innovació per optimitzar l'experiència de la compra.
Les comarques de Catalunya que patiran més per la Covid
Segons el BBVA, les comarques de Girona i les del Camp de Tarragona seran les més afectades en l'àmbit econòmic per la crisi de la Covid-19. Així ho indica l'estudi de l''Anuari Econòmic Comarcal 2020 de BBVA'. El director de l'estudi, Josep Oliver, assegura que les últimes dades d'afiliació a la Seguretat Social posen de manifest els efectes que tindrà la pandèmia sobre aquestes dues demarcacions.
Al tancament del tercer trimestre, l'afiliació a les comarques gironines va caure prop d'un 4% interanual, mentre que el descens a Tarragona es va apropar al 5%. D'altra banda, l'entitat destaca que l'eix metropolità serà el territori que millor aguantarà el cop, després de registrar un descens inferior a la mitjana de Catalunya (-2,5%).
Aquesta situació s'explica, tal com indica Oliver, per la forta dependència del turisme i la caiguda de la producció industrial. «El nombre de pernoctacions s'ha reduït molt més respecte a altres punts com les Terres de l'Ebre o les comarques de muntanya», on el nombre absolut de turistes en el còmput global de l'any és inferior, ha comentat Oliver.
Malgrat la forta caiguda de l'economia al conjunt del territori, Oliver ha apuntat que el binomi «indústria i serveis vinculats al sector secundari» serà capaç de reactivar l'activitat de forma més ràpida, mentre que el binomi «comerç i turisme» trigarà força més temps.
Segons el BBVA, el 2019 «ha contemplat una accentuació de la terciarització de l'economia i un creixement relativament més intens dels serveis col·lectius». Tal com posa de manifest l'estudi, el conjunt del sector terciari ha incrementat el seu pes en el mercat de treball notablement: l'any 2008, els serveis representaven vora el 70% del mercat de treball, mentre que aquest 2019 el percentatge ha crescut fins al 78,4%.
Pel que fa al binomi empreses-indústria —un sector que va impulsar l'avenç del VAB entre 2015 i 2017— el seu VAB continua afeblint-se. No obstant això, encara contribueix de forma positiva al creixement de l'economia catalana (el VAB del sector el 2019 va créixer un 2,7%). El sector més tocat ha estat el de les manufactures, que el 2017 va registrar un creixement del 7,2% i el 2019 va experimentar una caiguda del 0,9%.