Els 8 trets que caracteritzen els individus immadurs

Descobreix les actituds típiques d’aquesta classe de persones

Descobreix les característiques més rellevants de la gent immadura
Descobreix les característiques més rellevants de la gent immadura | Psicología y Mente

Els individus immadurs a nivell emocional pertanyen a un sector de la població que, tot i que ha arribat a l’edat adulta, continua comportant-se d’una manera molt vinculada amb la impulsivitat, el curt termini i la manca de consideració quant al benestar de les persones del seu voltant.

Tots aquests trets poden descriure a la perfecció la forma de ser i de comportar-se dels infants que, com que tenen un sistema nerviós que encara no s’ha desenvolupat del tot, no són capaços de contemplar conceptes abstractes com ara «futur» o «comunitat». Per aquesta raó, es deixen portar pels seus capritxos i també pel camí que els dugui a evitar enfrontar-se a situacions avorrides o poc agradables. 

Ara bé, en el cas dels individus immadurs, podem observar la presència d’aquests trets tan típics dels nens, en un grau més o menys elevat.

Què caracteritza els individus immadurs a nivell emocional?

Sovint, les dinàmiques de la societat del present —que es basen sobretot en les aparences i en l’estètica— premien determinats individus que tenen una actitud individualista i immadura. D’aquesta manera, el fet d’adquirir un compromís per al benestar de la societat i d’assumir que s’han de prendre responsabilitats es veuen com elements pesats que restringeixen les nostres llibertats i que fan que no puguem satisfer les nostres pròpies necessitats de manera immediata.

Per dir-ho amb unes altres paraules, sovint no ens surt a compte el fet d’assumir els hàbits vitals típics dels individus madurs. Per això, a la societat hi ha molta gent que intenta allargar la seva adolescència de forma indefinida, tant en el tracte que manté amb els altres com a nivell laboral. Això no obstant, es tracta d’una actitud molt estesa i visible que s’ha convertit en «normal» i esperada.

De manera paradoxal, la popularitat de la immaduresa ha adquirit unes dimensions tan importants que ara és molt complicat diferenciar entre els individus que són immadurs de veritat i els que únicament estan acceptant aquesta nova manera d’actuar. Per això mateix, et volem exposar els principals trets que et permetran detectar els individus que són immadurs a nivell emocional. 

 

1. Són poc empàtics

La referència central i punt de partida de les persones immadures a nivell emocional és el «jo». El fet de posar-se al lloc de l’altra gent —és a dir, l’empatia— constitueix un exercici que duen a terme més aviat poc o, algunes vegades, ometen del tot.

2. Els manca la introspecció

La gent que no ha madurat sovint no passa gens de temps per reflexionar sobre la seva manera de pensar. Es tracta d’individus que ignoren que podrien observar-se a si mateixos per tal d’extreure lliçons de les seves equivocacions, sense haver d’esperar l’arribada de les conseqüències perjudicials per a ells.

Es tracta d’una mena d’experiències que, de fet, no es basen en l’abandonament de la persona a les onades d’emocions intenses, com es podria produir en veure una sèrie televisiva o en sortir d’una festa. La introspecció dona fruits a llarg termini, tot i que el fet de ser immadurs fa que no siguem pacients.

3. Són poc previsors i impulsius

Entre els trets que caracteritzen les persones que no han madurat prou a nivell emocional, destaca de manera important la impossibilitat que senten per regular el seu comportament en funció de les repercussions a curt i llarg termini que podrien tenir.

Tendeixen a guiar-se per rampells emocionals, encara que les conseqüències del seu comportament puguin ser dolentes en un futur. Això provoca que la seva actitud reflecteixi reaccions més aviat viscerals, fonamentades sobretot per la irracionalitat —i no tant per la lògica. Aquest fet, a més, els pot provocar molts problemes.

4. Toleren poc les frustracions

Com que sovint treuen importància a les opinions i els propòsits de les persones del seu voltant, si no actuen de la manera que esperen —doblegant-se als seus desitjos— molt sovint s’enfaden.

Les persones immadures no toleren gaire bé les frustracions
Les persones immadures no toleren gaire bé les frustracions | Psicología y Mente

 

5. Són propensos a ser egocèntrics

Això també es deriva del fet d’obviar massa la dimensió psicològica de la resta de persones: com que únicament es tenen en ment les idees i desitjos propis, es pensa que els altres individus senten un gran interès per la nostra personalitat i, d’aquesta manera, es cau en l’egocentrisme. Per tant, i de manera independent a l’autoestima que es tingui —més baixa o més alta—, es pensa que un mateix és el centre de tot i que els altres van girant al nostre voltant.

6. Tenen capritxos i rituals concrets

Tot allò que dona plaer adquireix un paper molt rellevant per a l’existència de la gent immadura. Un gran nombre de les accions que causen plaer es converteixen en ritual i esdevenen més transcendentals que el fet de ser puntuals a les cites, de complir les promeses o tractes que s’han fet als altres, etc. Així, aquestes accions plaents seran prioritàries dins del dia a dia dels immadurs.

7. La seva imatge pública els importa molt

Els individus immadurs sovint es preocupen molt per tot allò que pugui tenir efectes negatius en la seva imatge pública i, si cal, són capaços de dur a terme determinats projectes o de desplaçar-se a llocs concrets per fer créixer la seva popularitat. Això passa perquè l’aprovació de l’altra gent els provoca una bona dosi d’emocions vinculades al plaer.

8. No suporten avorrir-se

La gent immadura relaciona el plaer amb dosis sobtades de benestar. Per aquesta raó, solen percebre les activitats que no els proporcionin injeccions de benestar immediat com una pèrdua total de temps o com una causa del seu malestar.

Si agafem la manca de previsió típica d’aquests individus i la sumem a aquest fet, tindrem una classe de persona que no sabrà fàcilment dur a terme accions rutinàries que li puguin aportar un fruit a llarg termini. Per dir-ho d’una altra manera, la gent immadura sol tenir molta tendència a procrastinar o a posposar-ho tot per a l’endemà.

Formes diverses d’immaduresa

Hem de remarcar que els individus que són immadurs a nivell emocional no necessàriament han de presentar tots aquests trets. La llista de 8 característiques que hem fet és una orientació dels elements que sovint defineixen la immaduresa. Per tant, el fet de ser immadur a nivell emocional es pot manifestar de maneres molt variades, també segons el context cultural educatiu de cadascú.

  • Traducció de: ​8 características de las personas inmaduras emocionalmente

Comentaris

envia el comentari