Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
captura del cargol de la Muralla de Tarragona

El caragol mallorquí que protegeix la Muralla de Tarragona des de fa 2.000 anys

Es tracta d'una espècie provinent de Mallorca i es desconeix com va arribar a la ciutat

captura del cargol de la Muralla de Tarragona
Es calcula que el caragol va arribar a la ciutat fa més de 2.000 anys | TVC
 

Una nova colònia de  caragols ha aparegut a la Muralla de Tarragona, i no es tracta ni del caragol bover ni del cristià, espècies autòctones del nostre país. És un caragol  endèmic provinent de l'illa de Mallorca, del vessant nord de la serra de Tramuntana i segons va avançar el 'Diari Més', fa temps que està instal·lat a la Part Alta de Tarragona, concretament a la Catedral i a l'antiga Muralla.

Es tracta d'una espècie totalment desconeguda a la península, i segons han informat tècnics de medi ambient de l'Ajuntament de Tarragona, es desconeix cap altre indret on hi podria habitar, a part de l'illa de Mallorca, d'on és endèmic. Ara, tècnics de l'ajuntament i de Medigraphic, una empresa especialitzada en l'estudi del medi ambient, estan estudiant la població, que seria d'uns 1.300 exemplars i com ha arribat a la ciutat de Tarragona.

Tot i això, tot sembla indicar que aquesta colonització no és recent, ja que es calcula que el caragol de serp, tal com s'anomena comunament a l'illa de Mallorca, podria haver arribat a la ciutat en època dels romans, fa més de 2.000 anys. Al contrari del que es pugui pensar, l'espècie no genera cap d'any a la pedra, ja que exerceix una funció protectora, alimentant-se del liquen que cobreix la roca.

Diversos estudis determinaran els orígens del caragol

El biòleg i tècnic de medi ambient, Txiqui López, ha apuntat que la presència d'aquest caragol a la ciutat no ha d'alarmar ningú, i que fins i tot s'ha de valorar com un fet positiu, ja que «el caragol és un indicador d'una bona qualitat de l'aire, ja que el liquen del qual s'alimenta només creix a les roques menys exposades a la contaminació». Gràcies a això, López ha assenyalat que amb la seva localització es podrà determinar quines zones de la muralla estan més exposades.

L'activitat d'aquest caragol a la Muralla  és tranquil·la, ja que l'únic depredador que pot pertorbar la seva tranquil·litat és la merla. El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, també ha detallat que es realitzarà un estudi estratigràfic, per determinar en quina data exacta van arribar els caragols a Tarragona, a través de les closques enterrades que es puguin trobar.

Tant aquest com l'estudi que l'ajuntament ha encarregat a Medigràfic  permetran determinar com i quan van arribar aquests caragols a la península, i observar la seva genètica per comparar-la amb la dels caragols mallorquins i determinar quan es va produir aquesta separació, tot i que, tal com ha informat Ferran Aguilar, membre de l'empresa Medigraohic, tot sembla indicar que «va ser fa més de 2.000 anys».