Les carbasses gegants del Mas Gasset que cada tardor envaeixen el Mercat Central de Reus com a reclam promocional, al costat de la parada Cal Pere, enguany compten amb un objectiu solidari addicional. Es tracta d'una campanya per recollir fons per a la investigació mèdica que es duu a terme a l'Institut Pere Virgili.
Una campanya que s'impulsa ara, per commemorar que l'octubre és el mes de la salut mental, segons ha detallat Òscar Subirats, arran que el pròxim dia 10 és el Dia de la Salut Mental. Per ajudar l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili a recollir fons, s'han instal·lat guardioles físiques a l'espai del Mercat Central on hi ha l'exposició de les carabasses gegants.
A més, als cartells explicatius hi ha un codi QR que dirigeix directament a l'aplicatiu per fer donacions. Una tercera alternativa és entrar al web de l'IISPV. Les carabasses gegants volen ser un reclam perquè la ciutadania participi a la campanya solidària. La més petita d'aquestes fruites gegants pesa 170 quilos i la més gran arriba als 400.
La il·lustradora Ana Maria Rubió Gasió hi ha pintat els motius reusencs i els racons de la ciutat que les decoren. Tot plegat per fer-se ressò de les malalties mentals i la necessitat que es faci recerca al respecte. Una de cada quatre persones pateixen alguna malaltia mental o la patiran al llarg de la seva vida segons les dades més recents.
La recerca mèdica guanya més importància en la situació actual
Precisament en aquest camp, i a través de l'Institut Pere Virgili, més de 300 professionals fan recerca biomèdica i sanitària repartits en dinou grups de recerca d'aquesta institució sense ànim de lucre. La presentació de la campanya l'han capitanejat la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Viella, i el de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats.
Vilella ha resumit l'objectiu principal de la campanya de micromecenatge; «que tota la ciutadania puguem entendre que la salut mental és un bé per tots i cadascun de nosaltres; la salut fa que puguem viure i sobreviure, però la salut mental ens permet viure bé».
«És bo que puguem saber que al nostre voltant hi ha qui fa recerca», ha afegit. Amb aquesta premissa, per tant, es vol animar la ciutadania a fer donacions, siguin del valor que siguin. Subirats ha exposat que, precisament el coronavirus hauria de servir per donar ales a campanyes com aquesta.
«L'actual crisi sanitària ha posat en evidència, per una banda, quina és la importància de la salut per al desenvolupament social, per una altra quina és la importància de la recerca per poder trobar una solució al problema en el qual estem tots immersos, i per últim ser conscients que tots hi estem implicats i afectats», reflexiona.
A partir d'aquí considera que «hem de convertir aquest 'tots' en el deure cívic de col·laborar per recollir fons». En la mateixa línia s'ha expressat la investigadora de l'Institut Pere Virgili i de l'Institut Pere Mata Elisabet Vilella. A fet un clam perquè «la població s'atansi i faci aquestes microaportacions econòmiques perquè puguem fer la recerca».
«Ho destinem a finançar projectes de recerca que s'estan fent actualment sobre diferents aspectes de la malaltia psiquiàtrica, però també investiguem com impacte la situació actual en persones que tenen un diagnòstic psiquiàtric», ha explicat. «Sovint són més vulnerables, i aquesta situació de la pandèmia els porta a una situació estressant i, per tant, moltes vegades a un agreujament dels seus símptomes i potser del seu malestar per no poder fer una vida normal com feien abans».