Càritas Tarragona i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona Ciutat han començat aquest dilluns una campanya de recollida d'aliments per a persones en situació de vulnerabilitat. La iniciativa s'ha gestat en els darrers dies i està previst que es faci cada dilluns al matí. Els ciutadans que ho desitgin poden portar aliments de llarga caducitat i productes de neteja als establiments col·laboradors, que els entregaran a Càritas. L'entitat alerta que la crisi de la Covid-19, a nivell social, «serà més greu que la del 2008». De fet, assenyalen que ja comencen a detectar un increment de famílies amb necessitats bàsiques fruit de la falta d'ingressos per haver perdut la feina.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Tots els dilluns al matí
L'acció benèfica ha començat aquest dilluns en quatre restaurants de la ciutat. La intenció és que se n'afegeixin més les properes setmanes per tal de «fer xarxa» i facilitar les donacions dels veïns. Una de les responsables de Càritas Tarragona, Carme Cervantes, apunta que «a banda de la crisi sanitària i econòmica, també hi ha la social», i augura que serà de grans dimensions.
«Quan s'aixequi el confinament tindrem un creixement de famílies en dificultats, moltes amb canalla, però també nouvingudes que porten menys d'un any aquí», concreta Cervantes. Per tot, considera que des de Càritas i altres entitats socials s'han de preparar «i tenir el rebost ple perquè els aliments bàsics no faltin». I el rebost de Càritas comença a buidar-se. «Els aliments que tenim venen de la Unió Europea, del Banc d'Aliments, de recaptacions i de donacions», concreta. Les dues últimes fonts d'entrada són les que coixegen a causa de l'estat d'alarma. Amb les donacions de particulars, i també d'alguns supermercats que s'hi han adherit, esperen poder arribar a tothom.
L'increment de persones amb necessitats bàsiques ja es comença a percebre, segons la responsable de Càritas. Especialment «en persones que tenien ingressos i ja no en tenen», ja sigui perquè han perdut la feina, se'ls ha acabat la prestació d'atur, no poden començar a treballar en la temporada turística o perquè no poden fer les activitats d'economia submergida que els permetien tirar endavant. Cervantes també posa el focus en les persones que estan pendents de cobrar l'atur, però que potser no ho faran fins al maig. «Les famílies no estan acostumades a estar un o dos mesos sense cobrar. Van al dia, no tenen un racó amb estalvis», explica.
Cervantes confia que, amb una situació de crisi tan general, tothom sigui conscient de la vulnerabilitat a la qual està exposada. També fa una crida a persones que puguin fer voluntariat. «Els que tenim, majoritàriament són gent gran, i pel coronavirus són vulnerables i ara no poden sortir de casa per ajudar-nos», afirma.