La directora de cine i guionista Carla Simón, guanyadora de diversos premis prestigiosos, ha gravat un curtmetratge sobre la sida amb Tivissa i Tarragona com escenaris. L’objectiu d’aquest ‘Projecte VIH’, títol provisional, és conscienciar a tota la població que té entre disset i vint anys sobre l’existència d’aquesta malaltia de transmissió sexual.
Carla Simón ha estat acompanyada per Carla Sospedra, la productora, en la gravació per terres tarragonines, buscant les millors localitzacions. En un primer moment van fer una llista de pobles amb personalitat i es van passejar pels seus carrers, fins a decidir-se finalment per Tivissa. Segons assegura la directora, «és diferent, té carrers per on et pots perdre».
Tarragona, en canvi, va ser escollida per ser una ciutat gran i de proximitat. Tenien pocs dies per fer les gravacions, per tant, «necessitàvem moltes localitzacions i teníem pocs dies per rodar, per això buscàvem proximitat».
Conscienciar sobre el VIH
Una de les escenes es va gravar al Servei de Salut de l’Oficina Jove del Tarragonès, on el protagonista sent una conversa entre un especialista, la veu de Clàudia Viñals, i un home que ha anat a assessorar-se sobre les malalties de transmissió sexual.
El curt se situa en un context completament real, on joves i adults connectaran i seran conscienciats sobre l’existència, la detecció i els possibles tractaments del VIH. S’estrenarà el pròxim 1 de desembre en commemoració al dia Mundial de la Sida a Madrid i també a Tivissa, a més també es projectarà en diversos festivals del país.
Aquesta idea va sorgir arran d’un encàrrec per part de CESIDA, la Coordinadora estatal de VIH, i d’Avalon, la productora que va impulsar el primer llargmetratge de Carla Simón, ‘Estiu 1993’, que explica més detalls del curt. «El guió l’he escrit amb Aina Clotet i Valentina Viso, i hem tingut l’assessorament d’un gran expert com és el doctor Bonaventura Clotet».
Aposta per joves actors
A més, ha apostat per un jove estudiant de disseny i art de la Universitat Pompeu Fabra, Berner Maynés, que només ha participat en un altre curt de la mateixa facultat per a ser el protagonista: l’Edu que es retrobarà amb una antiga parella, l’Àlex, interpretat per Lluís Marquès, que li suggerirà fer-se una prova per saber si té la sida.
Segons ha explicat Simón, «hem intentat que hi hagi tanta part de missatge com de narració cinematogràfica, perquè pugui arribar a l’espectador d’una manera directa i fàcil. Per començar, no fent un guió superdramàtic. La idea central és que tots ens hem de fer el test del VIH. I també que és millor saber la veritat com més aviat millor i que és molt important la precaució. Al contrari de la nostra generació, els joves d’avui dia estan superdesinformats sobre aquestes qüestions».
‘Estiu 1993’, als Premis Oscar
Sobre la sida, la cineasta, ja va parlar-ne a ‘Estiu 1993’arran de la seva pròpia experiència: la mort dels seus pares quan era petita. Va ser rodat en català i el seu objectiu va ser com explicar a un menor la mort i com explicar-li el que està passant al seu voltant a partir de gestos i silencis.
Aquest llargmetratge va ser seleccionat l’any 2017 per l’Acadèmia de les Arts i de les Ciències Cinematogràfiques per representar Espanya als Premis Oscar. L’any 2018, va guanyar el Goya a millor Direcció Revelació, el Gaudí a Millor Pel·lícula i millor direcció i, a més a més, va rebre el prestigiós premi ‘Woman in Motion’ a Cannes.
Després d’aquest ‘Projecte VIH’, Carla Simón tornarà al seu segon llargmetratge que, segons assegura la directora, «serà una pel·lícula molt coral sobre una família de pagesos que cultiven presseguers».