Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Carles Puigdemont en una compareixença a l'Alguer.

Carles Puigdemont aclareix si té plans de tornar a Catalunya imminentment

El seu advocat, Gonzalo Boye, ha afirmat el full de ruta que seguirà l'expresident

Puigdemont ha parlat sobre els plans que té per a la seva tornada a Catalunya. El que fou president de la Generalitat de Catalunya entre 2016 i 2017 ha declarat al seu advocat que fins que no hi hagi una sentència a Europa, no tornarà a Catalunya. Així ho ha traslladat el seu advocat, Gonzalo Boye en una entrevista a RAC1.

En aquestes declaracions ha afirmat que la tornada de l'eurodiputat està més a prop del que s'imagina, tot i que no serà abans de febrer. Boye ha valorat que aquesta tornada no es produiria per una derogació del delicte de sedició sinó per les resolucions europees. L'advocat ha assegurat que canvia una pena: baixaria la de sedició, però pujaria la de malversació i, per tant, es parlaria d'una pena de fins a dotze anys de presó.

«Canvi de collar, no de gos»

Segons aquesta modificació en les penes, l'única persona que es podria beneficiar és la secretaria general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira. Per a Boye, la derogació no és una solució, ja que s'ha canviat el collar, però es continua amb el mateix gos.

Boye ha alertat que amb el nou delicte de desordres públics agreujats, tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart haurien pogut ser condemnats igualment. En l'entrevista d'aquest divendres, onze de novembre, a El món a RAC1 amb Jordi Basté, Boye ha assegurat que es deixaria en mans del Tribunal Suprem i dels jutges la interpretació dels fets.

Un retorn proper

Tot i les noves resolucions europees, l'advocat ha afirmat que no haurien de detenir a Puigdemont, tot i que són conscients que el risc existeix. Per a Boye, la sentència europea no donaria suport legal a la detenció de l'expresident. L'advocat també s'ha aventurat a especular amb una data per al retorn.

Avisa que no serà abans del febrer de l'any vinent, perquè els tribunals europeus encara no hauran emès un pronunciament definitiu sobre el cas. Tot i que ha deixat caure que al maig seria una bona data.

«El retorn de Puigdemont és més proper del que ens imaginem per les resolucions europees, no per la reforma de la sedició», ha asseverat Boye. Tanmateix, ell veu en la supressió d'aquest delicte un reconeixement implícit que hi havia una desproporció en les penes.