L'expresident del Govern Carles Puigdemont ha explicat aquest dilluns que ha reprès «de manera incipient» el contacte amb l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i confia en revertir les desavinences. En la presentació telemàtica del llibre 'M'explico', que publica amb Xevi Xirgu a 'La Campana', Puigdemont ha expressat que espera que el tercer grau els «apropi més» i que es pugui «tornar a imprimir el ritme del teixit d'aquest fil que mai s'ha abandonat». Ha admès que estan «lluny» de tenir la fluïdesa que voldrien tenir en la seva relació però que el propòsit és treure'n una estratègia unitària tot superant els desacords.
Tot i que al llibre, que assegura haver escrit «gairebé en defensa pròpia», Puigdemont diu un any abans de l'1-O que no vol anar a una etapa «tan dura» amb un vicepresident «deslleial», explica que totes les declaracions depenen del context i que «el valor és que, malgrat això, per damunt de tot sobrevola una gran lleialtat que no s'ha de perdre de vista, la lleialtat de l'1-O». També ha afegit que la relació entre el president dels republicans i ell és perquè volen tirar endavant el país.
Després que Junqueras digués en una entrevista a TV3 que parla amb Puigdemont «un, dos o tres cops per setmana» i que la relació és «molt cordial», l'expresident ha dit que fins ara han tingut una reunió privada, i d'altres amb més membres. «No hem plantejat cap escenari de governació de futur ni res», ha explicat també Puigdemont, que diu que la voluntat és que els contactes —sempre amb una pantalla entremig— es vegin incrementats. Tot plegat, per esbrinar si se'n pot treure «una estratègia unitària» i tractar-se «com a aliats d'un mateix bàndol davant un adversari que és molt poderós».
Entre altres qüestions, Puigdemont també repassa al llibre converses amb el rei Felip VI, a qui reclama explicacions pel discurs «colpista» del 3-O. «Un cap d'estat hauria de ser transparent i dir per què va decidir fer un discurs clarament colpista, en què va decidir conscientment excloure una part de ciutadans i iniciar una cacera en l'independentisme català», ha reblat.
L'excap de la Generalitat detalla que el monarca tenia interès en Catalunya i que, abans de la tardor del 2017, va posar damunt la taula la necessitat de crear dos espais, un per a les qüestions materials (com les inversions), i l'altre per al «tema de fons», com el model territorial. «Em va semblar que la preocupació era certa», ha reconegut. Amb tot, considera que s'escauria que Felip VI també escrivís un llibre sota el títol 'M'explico' i digués «què va passar i de què va anar aquest cop d'estat que va donar, que va començar amb la sentència de l'Estatut i s'agreuja de manera molt bèstia l'octubre del 2017».
Recorda el canvi d'actitud de Sánchez
També detalla les converses amb Pedro Sánchez, quan aleshores era només el líder del PSOE: «Va tenir molt interès, l'anàlisi era honesta i l'inventari de sortides crec que també». Però aquesta posició va acabar-se després de l'1-O, considera Puigdemont, que recorda el canvi de rumb dels socialistes aquells dies, que primer volien reprovar la vicepresidenta popular Soraya Saénz de Santamaría per les càrregues policials i finalment ho van retirar. «Hi ha un gir, i ja no ha tornat a girar», ha resolt Puigdemont.
D'altra banda, Puigdemont critica els moviments de l'Estat durant la tardor del 2017: «Quan en el moment més crític obre una finestra d'oportunitat al diàleg i em diuen de no fer res irreversible, i o no ho faig, l'Estat no correspon i demostra que allò era una trampa i un engany». I ha llançat un avís: «Quan l'interlocutor t'enganya d'una forma tan irresponsable, és deure dels futurs governants d'atendre a la memòria». Per tot plegat, ha subratllat la importància de tenir garanties o relators.