Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues dones aplaudint des dels balcons de casa seva

Un viròleg espanyol: «És necessari fer un confinament domiciliari durant 2 mesos»

Així ho ha manifestat Carlos Pereira, un professor d'epidemiologia i virologia a la Universitat de Santiago de Compostel·la

Dues dones aplaudint des dels balcons de casa seva
Carlos Pereira: «És necessari fer un confinament domiciliari durant 2 mesos» | Unsplash | Manuel Peris Tirado

El coronavirus continua causant estralls a tot el món i, per tant, al nostre país. Bona mostra d'això, és que continuen augmentant les xifres de contagiats i defuncions per culpa de la malaltia. Precisament aquest increment ha donat lloc al fet que s'estigui parlant de la possibilitat del confinament total d'Espanya. Sí, com el que es va viure al març. No obstant això, Salvador Illa, ministre de Sanitat, ha negat que tinguin previst imposar aquesta opció.

No obstant això, hi ha experts que consideren que aquesta postura del Govern és un error. Creuen que caldria decantar-se per aquesta alternativa durant, almenys, dos mesos. I entre els citats professionals es troba el viròleg Carlos Pereira.

El viròleg Carlos Pereira aposta pel confinament total

El diari 'Nius' ha volgut conèixer l'opinió d'especialistes en virus sobre la necessitat d'establir un nou confinament total. I per aquest motiu ha entrevistat a Carlos Pereira. Aquest és professor d'epidemiologia i virologia en la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Ell ha deixat palès que la situació que s'està vivint i la que es viurà és preocupant: «És clar que la incidència del virus continuarà pujant en els pròxims dies Quant? No ho sé, però crec que hi haurà un problema als hospitals».

Precisament per aquest motiu ha considerat que seria el més adequat imposar el confinament total: «Opino que és necessari fer un confinament domiciliari. Ho vaig dir fa temps, al novembre, que havíem de fer una quarantena igual a la de març abans de Nadal. No la vam fer llavors? Fem-la ara».

És més, en aquest sentit, no ha dubtat a afegir que aposta per un confinament «igual que el de març. Vam estar dos mesos amb un tancament gairebé total en el qual aconseguim doblegar la corba (...) Cal fer un confinament dels de veritat i, després, controls molt estrictes durant la desescalada per a evitar la dispersió del virus».

Els avantatges del confinament domiciliari

El citat professor considera que aquesta mesura és la més adequada perquè «no fer aquest confinament estricte ens portarà a prolongar aquesta situació. Continuarem obrint i tancant i hi haurà un moment en el qual s'arribi a controlar el virus, però trigarem més a fer-ho».

De la mateixa manera, Carlos Pereira ha deixat clar que des del seu punt de vista el pic àlgid de contagis arribarà a mitjan febrer. I és que creu que en aquest moment serà quan es vegin les conseqüències de les celebracions de Reis. Per això, considera que després d'aquesta data «es podria començar a controlar la corba sense fer quarantena, només amb confinaments parcials».

Les conseqüències de no dur a terme aquest confinament total

'Nius' no ha dubtat a preguntar-li al viròleg què succeiria al nostre país si ara no s'opta per aquesta 'reclusió total i domiciliària'. En aquest sentit, ha estat molt categòric i gens optimista. I és que ha exposat que això ens podria portar a «trigar dos anys més a superar el virus».

En aquest sentit ha afegit que «el virus s'acaba adaptant perquè no li interessa matar al seu hoste, fins i tot sense vacuna. Podria estar dos anys o tres anys més sense fer res. Això sí, amb mortalitat i col·lapse del sistema sanitari».

És més, Carlos Pereira ha explicat que si opta per aquesta mesura tan fèrria és perquè «la vacuna no és la panacea. Les farmacèutiques dissenyen una vacuna per a una soca determinada i el problema és que estem provocant la circulació de moltes variants i estem provocant que hi hagi més soques. Llavors, pot ocórrer que la vacuna no tingui tanta eficàcia».

En aquest sentit, ha exposat que els ciutadans tenim en el nostre poder evitar aquestes variants, i és deixant de costat les aglomeracions. D'aquí la seva obstinació en què el confinament total és la mesura més adequada i que hauria de prendre's ja.