Josep Busquets, Carmen Blázquez i Carmen Busquets, a Miami

Carmen Blázquez del Pozo, la 'catalana' a qui Hisenda reclama més de 10 milions d'euros

Nascuda a Cuba, es va casar amb l'empresari català Josep Busquets Vergés i fonts de la família asseguren que mai han residit a Espanya

Carmen Blázquez del Pozo era una desconeguda fins que l'any passat va aparèixer a la llista de morosos amb Hisenda que publica el Ministeri en cinquena posició entre les persones físiques amb un deute de poc més de 10 milions d'euros. Enguany, Blázquez, a qui l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) també reclama 2,2 milions d'euros, també hi apareix. Les seves imatges públiques eren inexistents i els registres d'activitat professional i social eren mínims. Era una ciutadana anònima, tot i formar part d'una adinerada família d'origen català, tot i que, asseguren, mai han residit a Espanya.

Ara, el diari 'El Periódico' ha aconseguit reconstruir la vida de Blázquez del Pozo, a qui els registres situen com a administradora única de l'empresa Promotora Viladrau SL i en diversos càrrecs a Bicatal 2 SL fins al 2017. Segons el citat mitjà, Carmen Blázquez va néixer l'any 1942 a Cuba, en una família d'origen espanyol, que es va traslladar al Canadà en triomfar la revolució de Fidel Castro. Al país nord-americà va conèixer Josep Busquets Vergés, un industrial nascut a Catalunya l'any 1932 que havia deixat l'Espanya franquista quan tenia 20 anys.

Busquets i Blázquez es van casar i van traslladar-se a Veneçuela, on van néixer els quatre fills del matrimoni i on van fer fortuna en el negoci metal·lúrgic, ampliant posteriorment els seus interessos a la moda, el luxe i el comerç electrònic. Tot i residir a l'altra banda de l'Atlàntic, la família va mantenir lligams amb Catalunya, on conservaven diverses propietats immobiliàries i hi passaven els estius.

De Veneçuela a Suïssa, per acabar a les Bahames

Els Busquets Blázquez eren una de les famílies més riques de Veneçuela, però l'ascens al poder d'Hugo Chávez, amb qui van ser molt crítics, va portar-los a marxar del país primera a Suïssa i, posteriorment, a les Bahames, on actualment Carmen Blázquez del Pozo resideix amb la seva filla gran, Carmen Busquets Blázquez, hereva del negoci familiar i que té un perfil més públic que la seva mare en dedicar-se al món de la moda. Busquets Blázquez va haver de tancar la botiga de moda que tenia a Caracas, Cabus, després que Chávez assumís el poder a Veneçuela i des de l'exili a Suïssa va iniciar el negoci electrònic amb el seu pare, que va morir el juliol de 2018.


Després d'invertir en el portal Net-a-Porter, que va revaloritzar-se de manera estratosfèrica, Carmen Busquets Blázquez va dedicar-se també als fons d'inversió en empreses de capital risc, com Susa Ventures, Imaginary Ventures, Felix Capital i Kindred, tot i que ara opera de manera independent. María Eugenia, una de les altres dues filles del matrimoni Busquets Blázquez, també es dedica a la moda, concretament a la infantil, a través de l'empresa Cashmirino.

La responsable de Relacions Institucionals a Espanya de Carmen Busquets, Isabel Llauger, ha reconegut a 'El Periódico' l'existència d'una reclamació d'Hisenda a la mare de la seva clienta, assegurant que hi ha diferències de criteri entra la família i el Ministeri. «Existeix una negociació oberta i es té la voluntat decidida de respondre a les obligacions fiscals, des de la màxima solvència, si al final del procés es determina que així sigui. La família mai ha estat resident a Espanya, per la qual cosa no declara aquí els seus impostos i aquesta és la seva tesi enfront d'Hisenda», ha assegurat.