Carolina Darias

Sanitat deixa les coses clares sobre Setmana Santa: «Lluitaré perquè passi»

La ministra de Sanitat confia en el pla de vacunació del govern

Un dels grans conflictes que s'entreveu per a les pròximes jornades té com a motiu principal la Setmana Santa. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut existeix més cooperació entre les comunitats autònomes de la qual es pot esperar, amb l'excepció de Madrid, que s'assembla com l'única tendència diferenciada respecte a la resta de territoris.

La responsable d'aquesta delegació del govern assegura que «hi ha més consens del que sembla, el consens avui mola. És cert que es focalitza més en el soroll, però hi ha més consens». Assenyala també que la majoria de territoris remen en la mateixa direcció, «hi ha una consciència col·lectiva entre tots els membres del Consell Interterritorial a aprendre de les experiències viscudes perquè l'objectiu és salvar vides i no setmanes». 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Quan va ser preguntada per la Comunitat de Madrid, Darias comenta que la seva postura és d'intentar conjuminar esforços. «La lluita és perquè se sumi al consens perquè la ciutadania està esperant una resposta homogènia de totes les autoritats d'aquest país». També s'ha referit a la pròxima reunió com una trobada clau per a aconseguir «dues o tres mesures que siguin contundents i iguals en tot el territori nacional perquè serien tremendament positives». 

Més vacunes de cara a l'estiu

Darias apunta que el balanç de vacunes injectades de moment és l'esperat, i que a causa de la demanda global aquest primer trimestre es caracteritzaria per la manca de subministrament. «A partir del segon trimestre veurà un increment molt important de l'arribada de vacunes» ha assenyalat. 

Respecte a la quantia de distribució es dividirà en: Pfizer que dotarà 4,8 milions de dosis, al voltant d'1.200.000 setmanals. Aquesta xifra permetrà, segons avança el govern, aconseguir almenys el 70% de la població vacunada de cara l'estiu. També ha recordat a la que llançarà Johnson & Johnson, que és monodosi i rep el nom de Janssen. La seva administració generalitzada ocorrerà a partir d'abril. 

El balanç actual de dosi ha esborrat de la llista a dos dels principals estrats de la població, com les persones majors en centres de dia i pràcticament la totalitat del personal sanitari. De fet, s'ha saltat al següent llindar de vacunació, que té com a objectiu als majors de 80 anys.

«A partir d'aquí estarem en un nou estadi de vacunació» ha comentat després de posar l'accent en la necessitat de voltar el grup de persones amb patologies de risc. Respecte a la vacuna d’AstraZeneca, revela que de moment només s'ha subministrat a menors de 55 anys, i que si en algun moment existeixen revelacions científiques per les quals es pugui emprar en gent gran, s'utilitzaran. 

Com s'avalua el pla de vacunació

La intenció del govern és de fer-lo de manera externa i amb el consens del Consell Interterritorial.  «Hi ha un compromís no només del govern sinó també del Consell Interterritorial del SNS, hi ha una metodologia per a fer-lo amb una bona feina, que s'ha fet de manera conjunta amb totes les comunitats autònomes, de manera consensuada, i jo crec que en un termini no gaire llunyà podem escometre aquesta avaluació de l'actuació del conjunt del Sistema Nacional de Sanitat» comenta a ‘Hoy por hoy' de la cadena SER.

Darias també ha volgut expressar la seva opinió respecte a les manifestacions del 8M, i que encara que comparteix la causa, manté «la necessitat de continuar salvant vides perquè no ens podem oblidar de quin és la meta i aquesta es troba a estar per sota de 50 casos per 100.000 habitants».

Per això insisteix a limitar qualsevol tipus d'activitat que impliqui la concentració multitudinària de persones, malgrat el lema o causa que es defensi. «Existeixen poderosíssimes raons per a continuar reivindicant un dia com el 8-M perquè ens queda molt tros. Per això, caldrà manifestar-se d'una altra manera, però sense que això impliqui aglomeracions que puguin implicar una propagació del virus» sentencia.