Retiren dels supermercats de Catalunya un producte molt popular

L'AESAN ha demanat la retirada del producte i que les persones que l'hagin adquirit no el consumeixin i el retornin

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), dependent del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, ha informat en un comunicat d'una nova alerta sanitària per la presència del bacteri 'Listeria monocytogenes' que s'ha detectat en un producte de salmó fumat comercialitzat en alguns supermercats espanyols.

Concretament, es tracta d'un salmó fumat marinat que s'ha fabricat a Espanya i de la marca Royal. El producte on s'ha detectat la presència del bacteri tenia una data de caducitat del 23 de maig del 2021, i encara que de moment no s'ha notificat cas d'infecció per listèria, les autoritats sanitàries han exigit la seva retirada immediata del mercat.

El primer cas es va detectar en un control oficial a Andalusia. Les autoritats responsables van notificar al Ministeri, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRII), des d'on es va informar també a la resta de comunitats autònomes per garantir que el producte desaparegués dels supermercats.

El lot afectat és el 1098B1-098 de la marca Royal, amb data de caducitat del 23/05/2021 i amb codi de barres EAN841248-051128-0. El producte es conserva en neveres i cada paquet pesa 80 grams.

Des de Sanitat i Consum han demanat a les persones que hagin pogut comprar aquest producte i que encara no l'hagin consumit, que prescindeixin de fer-ho i el tornin a supermercat o la botiga on el van adquirir. En el cas d'haver-ho comprat i que ja s'hagi consumit, Sanitat alerta que en cas de patir una sèrie de símptomes associats amb la infecció per listèria, la listeriosi, acudeixin al seu centre de salut habitual. Entre els símptomes associats a la listeriosi destaquen els problemes de caràcter gastrointestinal, com la diarrea o els vòmits, i en alguns casos episodis de febre.

Salmó fumat de la marca Royal afectat per la presència de listèria
Alarma sanitària: Nou cas de listèria detectada en productes dels súpers | Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social

La listeriosi va provocar un brot massiu a Espanya l'any 2019

No és el primer cas detectat de la presència del bacteri 'Listeria monocytogenes' en productes venuts en supermercats espanyols, ja que aquest mateix any ja n'hi ha hagut diversos, encara que sense riscos destacats derivats d'ells, encara que en la memòria col·lectiva queda el brot que es va produir a Espanya l'any 2019. 

Aquell any es va produir un gran brot de listeriosi a Andalusia que es va acabar convertint en una de les crisis sanitàries més greus del país fins a l'arribada de la Covid-19, ja que es van detectar 210 infeccions que van provocar tres morts i cinc avortaments en dones embarassades. Es tracta del brot d'aquesta malaltia més gran produït mai a Europa i un dels més grans notificats a tot el planeta.

L'origen del brot es va situar en una empresa sevillana, Magrudis, que havia venut diversos lots de carn matxada en supermercats andalusos que estaven contaminats amb el bacteri. Els propietaris de l'empresa, José Antonio Marín i el seu fill Sandro, van ser detinguts i van ingressar a la presó per ordre judicial després de la denúncia de la Junta d'Andalusia i diverses persones afectades per un delicte contra la salut pública i tres homicidis per imprudència greu.

Aquests casos van fer que gran part de l'opinió pública arribés a témer consumir carn matxada, un producte molt popular a Andalusia que va veure com les seves vendes es reduïen en les setmanes posteriors al brot, tot i que s'havia localitzat en una empresa concreta.

El 15 d'agost de 2019, la Junta d'Andalusia va crear un avís sanitari pel brot que es va mantenir durant més de dos mesos, fins al 17 d'octubre, quan es va donar per controlada la situació. Tot i que és un dels brots més grans de listèria detectats al món, es va saldar amb un grau de mortalitat molt reduït comparat amb casos similars. En el cas d'Andalusia, només l'1,4% de les persones infectades van morir, una xifra molt llunyana al 22% de persones que van morir als Estats Units en un brot amb 147 infectats i 33 morts el 2011.


Comentaris

envia el comentari