Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un cavall vist des de la part del davant

El virus del Nil occidental arriba a les Terres de l'Ebre: confirmen un cas en un cavall d'Amposta

Va ser detectat pel programa de vigilància que duu a terme el DARP i l'IRTA, en coordinació amb el Departament de Salut

Un cavall vist des de la part del davant
Un cavall d'Amposta dona positiu en el virus del Nil Occidental | TarragonaDigital

El passat 4 de setembre es va confirmar un cas de virus del Nil occidental en un cavall d'Amposta. El poltre no tenia símptomes de la malaltia, però se li han detectat anticossos enfront del virus que no havia estat vacunat prèviament. L'animal no s'havia mogut fora del territori recentment, cosa que confirmaria que la infecció es va produir a la zona del Montsià. 

Després d’aquest primer focus en èquids a Catalunya, aquest any 2020 s’ha posat en marxa el Programa d’alerta, prevenció i control del virus del Nil occidental a Catalunya en hostes animals per reforçar la vigilància a zones properes del focus a partir d’un disseny de mostreig elaborat per la unitat d’epidemiologia de l’IRTA-CReSA. Paral·lelament, també s’ha activat el programa de vigilància d’arbovirus en mosquits coordinat pel Departament de Salut per realitzar inspeccions entomològiques i control vectorial a la zona.
 

El programa de vigilància del virus en animals que duu a terme el Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i l'IRTA, en coordinació amb el Departament de Salut.  Les anàlisis, que es van realitzar al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA), es van confirmar posteriorment pel laboratori central de veterinària d’Algete (laboratori de referència) i notificat per la Red de Alerta Sanitaria Veterinaria (RASVE) del Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació.

Mosquits i aus, els transmissors

Aquest passat mes d'agost, el Servei de Prevenció en Salut Animal del DARP va emetre un comunicat  arran dels casos del virus del Nil detectats a Andalusia. En aquest s'explicava a les persones relacionades amb els èquids  que estiguessin pendents i vigilessin aquesta malaltia en els animals i, davant de qualsevol sospita, comunicar-la.

Els cavalls, però, no són una font d'infecció directa, ja que el virus, generalment, es transmet per picades de mosquits  del gènere Culex i afecta principalment les aus. En algunes ocasions un mosquit infectat a partir d’una au pot transmetre’l a èquids i humans. La transmissió sempre és d’au a animal o d’au a persona, no d’èquids a persones ni entre persones.

Així doncs, és necessari controlar les poblacions dels mosquits que són potencials transmissors del virus. El control és continu des de l’inici de la temporada, cap al març o l’abril, fins al final, cap a l’octubre o a l’inici del novembre, però s’intensifica a partir del juny. 

Tres morts pel virus a Espanya aquest 2020

A Espanya, el 2010 i el 2016 ja hi va haver algun cas en persones, però aquest estiu ha estat la primera vegada que ha aparegut un brot amb molts casos amb quadres neurològics greus i tres morts, per ara.

A Catalunya, la vigilància del virus del Nil occidental en animals es realitza des de fa més de quinze anys. El 2017  es va aïllar el virus per primera vegada en un astor al Segrià, i va ser la primera vegada que es va detectar el llinatge de tipus 2 del virus a l’Estat espanyol.  El 2018  també es va detectar un brot en èquids per primer cop a Catalunya, en concret al Garraf.