Els casals d'estiu organitzats o amb el suport de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus s'han adaptat a les circumstàncies sanitàries actuals. Hi participen un centenar d'infants i adolescents cada setmana a través de dos programes diferents. Els projectes estan pensats, per una banda, per a famílies en situació de vulnerabilitat social, i per l'altra, per a canalla amb trastorns de l'espectre autista.
Segons exposa la regidora de l'àrea, Montserrat Vilella, aquest estiu és especialment necessària aquesta programació per pal·liar l'efecte en els infants i joves del tancament de les escoles i els canvis de rutines que han patit. «La pandèmia ha estat, i encara ho és ara, un sotrac per a moltes famílies», resumeix.
El Conviu l'Estiu es descentralitza
En l'àmbit de la vulnerabilitat social, a més del casal Conviu l'Estiu, Benestar Social també facilita, segons s'explica des del govern, que 43 nens i nenes puguin participar en casals d'estiu organitzats per entitats de la ciutat. Pel que fa al de l'Ajuntament, s'ofereixen 75 places setmanals destinades a infants d'entre cinc i onze anys.
Es du a terme entre el sis de juliol i el catorze d'agost de dilluns a divendres i de nou del matí a una del migdia. En lloc de fer-se en una sola ubicació, es programa «a diversos punts de la ciutat, per tal d'estendre per tot el municipi l'oferta socioeducativa». Així doncs, el seu escenari acaba sent el Centre Cívic Migjorn, l'Escola Ciutat de Reus-Font del Lleó i l'Escola Rosa Sensat.
Les activitats estan limitades a 25 nens que es configuren com a grups estables amb el mateix monitor per reduir el risc de contagis. En la mateixa línia es pren la temperatura abans i després de cada activitat i es comproven els símptomes. També es té especialment en compte la higiene de mans i s'estableixen mesures per evitar els contagis durant l'esmorzar.
També s'han potenciat, enguany, les activitats a l'aire lliure i es treballen especialment les emocions «per tal de connectar amb les situacions viscudes i aprendre a compartir-les». En clau més lúdica, els infants de l'escola Rosa Sensat van a la piscina del Reus Ploms un dia per setmana i, com a novetat d'enguany, els de la Ciutat de Reus-Font del Lleó i el Centre Cívic Migjorn, a les del Reus Deportiu.
El Ploms i l'Associació Supera't organitzen el casal adaptat
El segon casal, A l'estiu..., Supera't!!!, l'organitzen el Club Natació Reus Ploms i l'Associació Supera't amb el suport de l'Ajuntament. Es tracta d'activitats per a infants i joves amb trastorns de l'espectre autista i altres trastorns del neurodesenvolupament.
S'adreça a infants i joves entre sis i catorze anys i els seus germans. Té un preu de 45 euros setmanals i es fa també de dilluns a divendres entre nou del matí i una del migdia. L'espai on es duu a terme és el Club Natació Reus Ploms, al qual entren a través de la porta de les pistes de pàdel i tenis.
Entre les activitats esportives es practiquen una àmplia varietat d'esports. L'objectiu principal és programar-les perquè els infants i joves «puguin gaudir de la pràctica esportiva com a mitjà per millorar les seves capacitats i habilitats socials, comunicatives i de joc, respectant el seu ritme i les seves necessitats».
També es busca promoure l'esport, oferir suport emocional, potenciar l'activitat física des d'un punt de vista lúdic i millorar l'autoestima. A més també es procura promoure hàbits d'autoestima i coneixement del cos, enfortir els vincles d'amistat i proporcionar eines als infants i joves perquè es relacionen entre ells i amb els monitors a través de l'esport.
Per poder-se inscriure a alguna o algunes setmanes en aquest casal es pot fer de manera presencial a la recepció del Pavelló Joan Sirolla i es pot demanar informació al 977 757 520 o al correu electrònic desportiva@reusploms.cat.