L'evolució del Virus d'Immunodeficiència Humana (VIH) els últims deu anys a Tarragona és de certa estabilitat. Segons ha explicat aquest matí, 29 de novembre, Conrad Casas, subdirector de Salut Pública del Camp de Tarragona, s'ha estabilitzat el nombre de diagnòstics. El 2017 es van detectar 41 casos nous de VIH, el que suposa una taxa d'influència de 6,7 per cada 100.000 habitants. Pel que fa als casos nous de Sida, se'n van detectar 8 de nous, un 1,3 per cada 100.000 habitants. Les dades s'han presentat aquest matí al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.
La incidència del VIH al Camp de Tarragona
Segons les dades presentades aquest matí del total de persones diagnosticades aquest 2017, 85,4% són homes. Un 51% dels diagnosticats són homes que practiquen sexe amb altres homes i un 24% són heterosexuals. Per franges d'edat, la que va dels 25 als 45 anys és la més afectada, amb un 73,2% del total de nous casos. Un 17,1% s'ha diagnosticat entre els joves de 15 a 24 anys.
La gran majoria de les persones que s'han fet la prova al Camp de Tarragona i han donat positiu són d'origen espanyol (72%). Del total de diagnòstics fets el 2017, un 13,3% han sigut tardans, és a dir, la detecció de la malaltia s'ha fet més tard de l'esperat. Tot i que és una dada més baixa que en altres regions catalanes, Casas ha posat l'èmfasi en la necessitat de disminuir el diagnòstic tardà. També ha assegurat que cal seguir treballant per millorar la prevenció.
Pel que fa a la Sida, s'han detectat 8 nous casos a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, el que suposa 1,3 persones per cada 100.000 habitants. L'avenç dels tractaments permet controlar el VIH de tal forma que gairebé ningú desenvolupi la Sida. Només en casos on la malaltia s'ha diagnosticat molt tard.
Altres malalties de transmissió sexual
Al Camp de Tarragona també s'han diagnosticat 73 casos nous de sífilis infecciosa, amb una prevalença d'11,9 casos per cada 100.00 habitants. També s'han detectat 81 casos nous de gonococ el 2017, un 13,2 per cada 100.000. I per últim s'han trobat 130 casos de clamídia, un 22,2 per cada 100.000 habitants.
Aquestes són totes malalties de transmissió sexual, les quals, segons Casas, van en augment. Tot i que ara hi ha millors tècniques de diagnosi i notificació que abans, està demostrat que els casos s'incrementen, ha dit. Per això, ha manifestat, cal incidir molt en la prevenció i treballar per revertir la tendència en l'increment d'aquestes malalties de transmissió sexual.
Avenç mèdic pel tractament del VIH
El doctor Anton Delgado, especialista en Medicina Interna de l'Hospital Santa Tecla, ha posat en relleu l'evolució que ha experimentat el tractament del VIH. Ha recordat que fa vint anys les persones podien morir a causa d'aquesta infecció i en canvi ara el tractament és tan avançat que permet que els pacients facin una vida totalment normalitzada. Són medicaments, a més, que gairebé no tenen efectes secundaris.
El problema, ha explicat, és que la gent s'està oblidant del VIH. «Hi ha una pèrdua de la por cap a la malaltia i això ha portat a la gent a relaxar-se a l'hora de tenir pràctiques sexuals», ha ressaltat. De fet, segons el President del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla, de totes les persones que s'han fet la prova, un 50% ja se l'havien fet prèviament, és a dir, han tornat a tenir pràctiques sexuals de risc. Per això recorden que es tracta d'una malaltia no poc seriosa, que és de per vida, i que de moment no té cura.
Dia Mundial de la Sida
El pròxim dissabte, 1 de desembre, se celebra un any més el Dia Mundial contra la Sida. Diverses ciutats, entre elles Tarragona, aprofitaran per dur a terme una sèrie d'actes. En el cas de la capital del Tarragonès es faran tallers amb escoles, una exposició dedicada al tema a l'Oficina Jove del Tarragonès i s'il·luminarà la façana d'alguns edificis emblemàtics de color vermell.
Les dades presentades avui fan referència a les proves que es fan al Camp de Tarragona de VIH en els diversos punts de suport. No només mèdics. La prova ràpida de detecció es pot fer a les farmàcies, a la Creu Roja, a Assexora'tgn, al CAS drogodependències o a un centre ASSIR.
Creu Roja va efectuar 29 proves de VIH el 2017, de les quals cap va ser positiva. Assexora'tgn en va fer 144 i 3 van ser reactives. El Cas en va fer 116 i l'ASSIR 1.950 i cap van donar positiu. I de les 160 que es van fer en farmàcies, dues van ser reactives.