Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Botiguera despatxant panellets

La Castanyada en temps de Covid-19: de dia, en la intimitat i amb aforament limitat

La normativa només permet trobades de màxim 6 persones

Botiguera despatxant panellets
Aquests dies les pastisseries ofereixen panellets de tot tipus | Àngel Ullate

Aquest és, amb tota probabilitat, un dels Tots Sants més atípics de les nostres vides. Així, tot i que per la Castanyada, que es celebra tradicionalment la nit del 31 d’octubre, es duen a terme festes populars, trobades familiars i àpats amb les colles d’amics, enguany la realitat és ben diferent a causa de les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19.

Les recomanacions de la Generalitat de Catalunya en el context actual són clares: no fer festes multitudinàries, evitar les  trobades fora dels grups bombolla, garantir les celebracions en família, en grups reduïts de màxim  6 persones  i respectar, en tots els casos, l’horari del toc de queda.

Per aquest motiu, si algú encara té esma de celebrar alguna cosa, la inventiva és la millor aliada. En aquest sentit, com que, per sort, la Castanyada enguany cau en dissabte, des de fa dies ha proliferat l’organització d’àpats diürns o de  trobades íntimes  que, amb tota probabilitat, acabaran amb el pijama posat per tal de salvar les restriccions de mobilitat i el toc de queda.

Comandes reduïdes de panellets

«Es nota un desànim general i algunes persones que habitualment fan els  panellets a casa enguany els han vingut a comprar, ja que diuen que faran la Castanyada a casa, en la intimitat, i que pels pocs que seran no valia la pena fer-los», explica la treballadora d’una de les pastisseries més mítiques del carrer de la Cort de Valls.

També apunta que les comandes d’enguany són menors, i que en la majoria de casos el client ha demanat safates  més petites i amb menys quantitat de dolços. Des del forn vallenc expliquen que aquest fet es deu a l’aforament reduït que tindran la majoria d’àpats de la Castanyada, i assumeixen que «si bé fa unes setmanes la previsió de  vendes era més bona, amb les mesures decretades fa uns dies el negoci s’ha paralitzat força».

Amb tot, també caldrà veure si la prohibició de sortir del municipi, i la consegüent manca de sopars i àpats socials, fa que es comprin més panellets a darrera hora a les àrees urbanes i amb un assortiment  més reduït, atès el baix nombre de comensals i la baixada de consum que es preveu.

Panellets de pinyons
Els panellets de pinyons són dels més clàssics | Àngel Ullate

Reus prohibeix les parades de castanyes

Una altra de les menges típiques d’aquests dies són les  castanyes acabades de torrar. En aquest sentit, un dels trets característics dels carrers de molts municipis són les parades de venda de castanyes. Una imatge que enguany no s'ha pogut reproduir. De fet, Reus va ser dels primers que no va autoritzar les parades de castanyes a la via pública, per evitar la mobilitat i l’aglomeració de persones.

Aquesta mesura va aixecar certa polèmica en alguns dels que solien instal·lar-ne. En alguns casos es tracta de grups d'estudiants d'institut que preparen un viatge que, aquest curs, no saben si podran fer o de quina manera. En altres casos, entitats culturals o d'educació en el lleure.

L'esplai Fem-nos Amics, per exemple, havia arribat a preparar un sistema de repartiment de castanyes cuites a domicili. Una idea que, finalment, han hagut de suspendre. Una de les monitores,  Laura Panissello, explica que «cada any, el dissabte que tocava esplai més pròxim a la Castanyada fèiem castanyes pels nens de l'esplai, ho feien els grups més grans, i l'any passat ja vam posar una parada al carrer».

Veient que no podrien tornar a instal·lar-se a la plaça de la Llibertat, «com que no es podien posar parades, vam pensar de fer-ho a domicili». La idea era que qui volgués pogués demanar castanyes cuites a través d'una trucada, un missatge o un correu electrònic. Finalment, però, les darreres restriccions impliquen que les entitats d'educació en el lleure aturin la seva activitat, motiu pel qual el Fem-nos Amics ha hagut de fer marxa enrere.

El Halloween també s’esfuma

En els últims anys, la festa de Tots Sants amb la tradicional Castanyada, s’ha vist complementada amb altres pràctiques culturals arribades de l’estranger. El coronavirus, que no entén de gustos folklòrics ni de costums, enguany també ha escombrat qualsevol manifestació al voltant del Halloween  i des de l’administració s’ha prohibit qualsevol festa de disfresses o la sortida de les comitives casolanes de l’anomenat «truc o tracte».

Celebració del Halloween
Les carbasses són un element indispensabe del Halloween | Google

D’aquesta manera, segons el Procicat, no es pot anar per les cases o establiments a demanar llaminadures i ni tampoc es poden fer els passatges del terror. També recorda que una màscara d’una disfressa en cap cas pot substituir una mascareta  de protecció i que s’han d’adoptar totes les mesures d’higiene pertinents en el cas que una persona vulgui disfressar-se. Pel que fa a les revetlles amb ball de disfresses i les botellades, també estan absolutament prohibides i que no es pot consumir ni aliments ni begudes a la via pública.