Castell de la Floresta

Castell de la Floresta

És tanta la importància d'aquesta fortificació que fins i tot va ser declarat bé cultural d'interès nacional

La Floresta és un municipi ubicat a la província de Lleida, Catalunya. Pel que fa a demografia i extensió no és important, però quan parlem d'història és quan aquest municipi adquireix importància. L'element arquitectònic més reconegut d'aquest poble és el Castell de la Floresta, que serà el protagonista d'aquest article.

Aquesta construcció data del segle XIII, quan el lloc encara es deia Els Castellots, i combina elements romànics, gòtics i renaixentistes. Durant les primeres dècades la propietat de la fortificació va anar canviant de mans. Se sap que l'any 1340 pertanyia a la família Beatriu-Cornell, la qual va cedir el castell a Jaume Roger de Pallars aproximadament 30 anys després i finalment va acabar en mans de la família Cardona a les acaballes del segle XIV.

Ja al segle XVI, es van dur a terme unes reformes per convertir el castell en un palau residencial anomenat "Torre de la Floresta". Algunes de les modificacions que es van realitzar van ser, per exemple, la construcció d'una torre, noves finestres i escuts per als portals.

Després de canviar la propietat de nou diverses vegades, el qual va provocar, per exemple, que el castell passés a mans de famílies importants com la Medinaceli, es va decidir que es durien a terme noves reformes al segle XVIII, destinades sobretot a decorar els interiors. Aquests canvis van provocar que l'aspecte defensiu i militar que tenia el castell es perdés.

És tanta la importància d'aquesta fortificació que fins i tot va ser declarat bé cultural d'interès nacional.

Actualment, si es vol visitar aquest indret, es pot fer, ja que hi ha una visita disponible que inclou el Castell de la Floresta, el seu pou de gel i el Museu de Pedra de la Floresta. Té una duració aproximada de 90 minuts i té un cost de 3 € per als adults i de 2 € per als menors de 12 anys, inclosos grups escolars i similars.

A més a més, si es vol gaudir de l'ambient medieval més en profunditat, dins mateix del castell es disposa d'allotjament. El preu d'aquest és de 30 €/nit per a adults i infants majors de 10 anys i de 15 €/nit per als infants menors de 10 anys.