Coincidint amb la Nit dels Museus, el castell de Vallmoll obrirà les seves portes aquest dissabte al vespre per mostrar la recent transformació que ha tingut el seu interior. Les sales, abans dominades pel monocolor de la pedra o de les parets blanques, en cas dels pisos superiors, han cobrat vida i contenen una història per explicar.
A partir de textos, elements físics i altres llenguatges artístics s’ha generat un relat que es pot seguir a través de 8 espais condicionats. El resultat ha estat una intervenció expositiva que porta com a títol ‘Vivències. El castell de Vallmoll’.
El projecte museogràfic es va encarregar ara fa uns mesos a la museògrafa i historiadora Ester Magriñá i al seu equip format per Irina Cervera, Jordi Nolla i Aleix Antillach. El treball i les idees d’aquests artistes han nodrit l’espai per tal de reforçar la mediació entre públic i objecte.
Precisament, el treball artístic ha anat a càrrec d’Aleix Antillach que ha explicat com ha anat donant vida a les diverses sales del castell. «Hem fet servir materials nobles, com el ferro o la fusta i també hem volgut donar-hi un relat cromàtic».
Aquest fet es tradueix en els colors vius d’alguns dels espais, especialment de les catifes que hi ha repartides al llarg del recorregut. L’estructura de la nova museografia es caracteritza per ser «molt física», fugint de pantalles i noves tecnologies.
Tot i això, la nova aparença de l’interior del castell aporta modernitat, que conflueix a la perfecció amb les antigues pedres del monument i el dota de vida. Uns cubs de fusta identifiquen cada espai. En ells, es pot llegir un fragment d’història del castell o del seu context històric, des que neix fins ara.
Sorpresa visual en pujar les escales
La planta de baix del castell té una estructura amb diversos ‘imputs’ per anar descobrint. Però la veritable sorpresa arriba quan es puja al primer pis. Allà, la paret rocosa queda enrere per convertir-se en un embolcall de colors vius a manera de grafit, que impacten visualment només pujar les escales.
En aquest espai, la història del castell continua, amb molts més estímuls per a la vista.
Aquesta és només una petita intervenció que pretén ser l’inici d’un projecte molt més gran, que s’haurà de desenvolupar en futures fases. «Hem donat identitat a un espai que era un calaix de sastre», diu Aleix Antillach i afegeix que «aquest és un lloc on poden passar moltes coses, té moltes possibilitats».
Segons la museògrafa encarregada del projecte, Ester Magriñá, «els recursos interpretatius s’han creat amb la intenció expressa de presentar un relat senzill i entenedor, capaç de traslladar-nos a altres temps sense perdre el nostre referent actual. Per això, el llenguatge artístic ha estat clau en el disseny i la nova conceptualització de l’espai».
El castell obre les seves portes dissabte a la nit
Les portes del castell estaran obertes al públic aquest dissabte de 21.00 a 23.00 hores per celebrar la Nit dels Museus amb una vetllada cultural i artística. En aquest sentit, Vallmoll celebra per primer cop aquesta fita aprofitant que ha recuperat de l’oblit aquest element patrimonial gràcies a la seva restauració.
La nit serà còmplice per crear l’ambient idoni per entrar en les entranyes del castell, passejar pels espais ocults, descobrir-hi racons secrets i retrobar velles històries.
Durant la visita el públic s’endinsarà en aquesta primera intervenció expositiva i podrà reflexionar sobre els inicis d’un país a través d’un recorregut on arquitectura, poble, memòria i art, es fusionen en un sol relat.
La vetllada comptarà amb l’actuació ‘No llencis les cartes d’amor’ de George Olshanetsky a la guitarra i Marta Alonso, qui posarà la veu en un apunt musical que recupera la memòria de la guerra civil. Per acomiadar la nit, s’oferirà un tast de producte artesanal local.