Personal sanitari administrant la vacuna d'AstraZeneca a una persona al País Basc

Castella i Lleó suspèn cautelarment la vacunació d'Astrazeneca

La decisió s'ha pres a l'espera de conèixer noves informacions per part de l'Agència Europea del Mediacament (EMA)

A Castella i Lleó s'acaba de prendre una dràstica decisió respecte a la campanya de vacunació contra la Covid-19. En un comunicat de la conselleria de Salut d'aquesta comunitat autònoma s'ha informat que, en tot el territori lleonès, se suspèn cautelarment l'administració de dosis de la vacuna d'Astrazeneca, desenvolupada per la Universitat d'Oxford. L'àrea de sanitat del govern de Castella i Lleó ha justificat la decisió excusant-se en el «principi de precaució que ha de regir la gestió d'alarmes i riscos en qualsevol medicament».

La provisionalitat de la decisió es deu a la prudència de les autoritats lleoneses mentre no es conegui l'informe de seguretat de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès). De fet, la resolució se sabrà ràpidament, ja que el Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància d'aquest organisme es reuneix aquest dimecres per elaborar l'esperat informe, que servirà de pauta al govern de Castella i Lleó a l'hora de prendre una decisió. 

D'aquesta manera, la conselleria de Salut de Castella i Lleó ha afirmat que la continuació de la campanya de vacunació del vaccí de la Universitat d'Oxford a la comunitat autònoma en qüestió es veurà condicionada a les decisions que es puguin adoptar pròximament des d'òrgans executius de la Unió Europea i el Sistema Nacional de Salut. Mentrestant, però, es veurà frenada l'administració de dosis a la població, ja que la suspensió cautelar afecta les vacunacions massives programades a la comunitat de Castella i Lleó que preveien fer ús de la vacuna d'AstraZeneca.

Així doncs, el govern de Castella i Lleó -i molts ciutadans d'aquesta autonomia- restarà atent a la decisió que pugui prendre l'Agència Europea del Medicament, que té previst reunir-se aquest dimecres a la tarda per, posteriorment, anunciar les decisions i recomanacions que s'han pres en el si de l'organisme.

Buscant el 70% de població immunitzada

Caldrà veure quina repercussió té l'aturada de la vacunació d'Astrazeneca a Castella i Lleó respecte a l'objectiu del govern espanyol de tenir el 70% de la població vacunada a finals d'estiu. Segons va anunciar dimarts Pedro Sánchez, l'objectiu de l'executiu estatal és augmentar significativament el número de persones immunitzades en les pròximes setmanes. Així doncs, segons les previsions del govern espanyol, el pla de vacunació en els pròxims mesos consistirà a tenir 5 milions de persones vacunades amb les dues dosis la setmana del 3 maig; 15 milions la setmana del 14 de juny i 25 milions la setmana del 19 de juliol.