L'Hospital Sant Joan de Reus serà al 100% del «perímetre del Departament de Salut a través del CatSalut». Així ho ha confirmat el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella. En aquest sentit, ha explicat que «es tindran en compte» les propostes de l'Ajuntament de Reus per nomenar consellers d'una futura entitat pública que gestioni l'Hospital. Aquesta nova empresa serà creada respectant els diferents convenis laborals actuals. L'edifici de l'hospital serà propietat del consistori reusenc.
El deute que hi ha al centre mèdic reusenc serà assumit per la Generalitat, tant el d'aquest any 2018, com el del 2017, tot i que encara s'ha de concretar com s'eixuga aquest dèficit. Segons han explicat, no serà dels 6 milions d'euros que preveia la mateixa direcció del Sant Joan, sinó que rondarà els 2,5 milions d'euros. Es desconeix, però, de quina manera es farà efectiva la injecció econòmica de la Generalitat o quin pes tindrà, en tot plegat, la venda de Gecohsa.
Descartat el consorci
Finalment, s'ha descartat constituir un consorci compartit entre Ajuntament i Generalitat. Segons Adrià Comella, aquesta decisió s'ha pres per les dificultats tècniques, financeres i jurídiques que suposava. D'altra banda, s'ampliarà la cartera de serveis que oferirà l'Hospital Sant Joan de Reus, tot i que tampoc s'ha pogut especificar quins seran aquests nous serveis. Aquesta operació deixarà tota l'atenció primària que ofereix Sagessa, així com els serveis de Ginsa sota titularitat de la Generalitat.
El consorci que va anunciar l'aleshores conseller de Salut Toni Comín, ha passat a millor vida. Ni tan sols el protocol d'intencions es mantindrà per a la futura societat de Dret Públic que, tot i haver-se anunciat avui, encara no es constituirà, tot i que ho farà, segons el nou calendari del CatSalut, amb el 31 de desembre de 2019 com a data límit. El canvi de model de gestió s'ha pres, segons el director del departament, perquè «la necessitat d'inversió i atracció de personal en sanitat és molt complexa».
El conveni, en els pròxims mesos
El següent pas, ha detallat Comella, és la valoració de les empreses que formen part de la Societat Anònima Municipal de Reus. Tot plegat per acabar posant punt final, sembla, a «la solució òptima» davant la situació actual; la que ha de garantir, segons els seus responsables polítics, l'estabilitat tant del personal com del model assistencial, a més de la seva projecció de futur.
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha sentenciat que «avui és el dia en què la Generalitat assumeix públicament aquesta responsabilitat històrica». Ha recordat que fa molts anys que l'Ajuntament reusenc gestiona una competència que correspon al govern català i no al local.
L'oposició municipal, entre la resignació i la reivindicació
«Fa més de set anys que ho defensem i sempre ens hem quedat soles amb aquest discurs», afirma Marta Llorens, portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Reus i membre del consell d'administració del Grup Salut. Recorda, així, que des de la formació anticapitalista sempre s'ha defensat que era la Generalitat qui havia d'assumir la gestió de l'Hospital Sant Joan.
El director del CatSalut, sentencia Llorens, ha reconegut que «els Ajuntaments no s'han de dedicar a gestionar Hospitals, ja que no poden afrontar imprevistos de desequilibris pressupostaris i mantenir una bona assistència sanitària». La intenció de la Generalitat, segons la portaveu cupaire, seria reproduir la mesura presa per a Reus amb tots els casos similars que hi hagi a Catalunya.
Ciutadans, per la seva banda, considera que des de la Generalitat «ens han portat a un punt en el qual no hi havia alternativa, però algunes de les coses que faran ara les haurien pogut fer abans, i no les han fet, per què?», es pregunta Josefa Labrador, regidora de la formació i membre del consell d'administració del Grup Salut. «És una sensació agredolça perquè ens treuen el problema de sobre, perquè realment és un problema greu, però també et prenen una cosa de les mans».
«Nosaltres ja vam posar dubtes, en el seu moment, que el consorci fos la solució», recorda Andreu Martín, portaveu del PSC a la ciutat. «Si la Generalitat es queda amb l'Hospital Sant Joan més tota l'atenció primària que gestionem nosaltres, més aviat és un bon regal el que s'emporta». Martín apunta que l'actiu sanitari que es quedarà la Generalitat és important i, com a conseqüència, Reus perdrà influència a l'hora de dibuixar una estratègia sanitària territorial.
Pel que fa al Partit Popular, el seu portaveu local, Sebastià Domènech, recorda que la solució actual és la que també reclamava el partit «des del 2015, quan es va començar a conèixer que hi havia dèficit». «Ha arribat a toc de campana», declara el portaveu, per una banda perquè s'estava tornant a plantejar estirar les reserves de Móra d'Ebre. Per l'altra, perquè «l'Ajuntament de Reus ja no podia posar més recursos perquè no entrés en causa de dissolució; l'Hospital és un servei universal que se'n beneficia gent de la comarca i els pobles veïns i ho estàvem pagant des dels recursos de l'Ajuntament de Reus».
La plantilla, esperançada
El comitè d'empresa de l'Hospital Sant Joan no ha fet una valoració oficial de la solució que es planteja, però fonts de la plantilla del centre apunten, a TarragonaDigital, que l'ànim majoritari és d'esperança. Se'ls ha afirmat que el seu conveni laboral es mantindrà fins al 31 de desembre de 2019, que és quan expira, i serà llavors quan es plantejarà què cal fer.
L'alleujament principal per als treballadors del Sant Joan arriba pel canvi de gestió. L'Hospital de Reus no és, ni de bon tros, el més deficitari de Catalunya, però el fet de gestionar-se a partir del pressupost municipal feia que el dèficit prengués una magnitud, pel que fa a la pressió sobre el centre, més gran del que, comparativament, pesava sobre altres equipaments sanitaris. Se'ls ha encarregat, expliquen, mantenir el servei i la qualitat assistencials amb la filosofia, ara ja sí, de ser un hospital públic més de la xarxa sanitària de la Generalitat de Catalunya.
Aposta per una sanitat territorial i compartida a Tarragona
El director de CatSalut manté l'aposta per una planificació sanitària territorial i compartida. «La regió de Tarragona ha de poder aspirar a ser independent sanitàriament, el 99% dels problemes de salut es podran atendre sense sortir de la demarcació», ha explicat Comella. Es manté, per tant, el compromís de concebre els hospitals de Reus i de Tarragona com el nucli de la planificació sanitària no només de l'àrea de Tarragona, sinó també de les Terres de l'Ebre.
L'Hospital de Móra d'Ebre el gestionarà la Generalitat
De retruc del traspàs de l'Hospital Sant Joan de Reus a la Generalitat, un dels centres mèdics que també s'ha vist afectat és l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, el qual passarà a ser gestionat per CatSalut, tot i no saber què passarà amb l'empresa que gestionava fins ara el centre mèdic riberenc, Gecohsa. Tal com ha havia apuntat el Departament de Salut, les decisions que afecten el centre riberenc deixaran de prendre's des de Reus. Les assumirà, quan es constitueixi, una societat similar a la que ha de fer-se càrrec de l'Hospital Sant Joan, a l'espera de definir quin pes hi tindran les comarques que el tenen com a referència.