Els catalans pateixen la càrrega fiscal més gran d'entre totes les comunitats autònomes

Han de treballar fins al pròxim 5 de juliol per poder abonar totes els seus impostos

Un català ha de treballar fins al 5 de juliol per poder abonar tota la presió fiscal que té
Un català ha de treballar fins al 5 de juliol per poder abonar tota la pressió fiscal que té | Arxiu

Dimecres es va celebrar el conegut com a Dia de la Liberalització Fiscal al nostre país. No es tracta de cap festiu real, sinó que té a veure amb la data de l'any en el qual els contribuents han acumulat suficients dies de feina per abonar tots els impostos que reclamen les diferents administracions públiques. Això vol dir que, a partir d'aquest dijous, els ingressos que es percebran estaran lliures de càrrega fiscal, tot i que, naturalment, no vol dir que als pròxims sous no se'ls descomptarà la part corresponent d'IRPF. 

Segons un informe anual que realitza el 'think thank' Civismo, els catalans són els que més pressió fiscal pateixen, i de fet, per poder abonar tots els impostos, un català haurà de seguir treballant fins al pròxim 5 de juliol. Es tracta, amb diferència, del període més llarg en comparació amb la resta de comunitats autònomes, a dos dies de diferència dels càntabres, que han de treballar fins al 3 de juliol, o els habitants de Castella-La Manxa, que han de continuar treballant fins al 2 de juliol. 

La Seguretat Social s'emporta 102 jornades de feina

A l'altre costat trobem les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, els ciutadans de les quals van quedar liberalitzats de les seves obligacions fiscals el passat 24 de juny. Els segueixen els de La Rioja, que van acabar d'abonar els seus impostos el 26 de juny, i els de les Illes Canàries, que han pogut desfer-se de les seves càrregues fiscals aquest 28 de juny.

De mitjana, un ciutadà espanyol haurà de treballar un total de 177 dies complets per atendre els pagaments d'IRPF, cotitzacions socials, IVA, IBI, impostos especials o de matriculació de vehicles, entre altres. Qui s'emporta més dies de feina és la Seguretat Social, a la qual van dedicades 102 jornades de feina, seguida per l'IRPF, al qual van destinats 35 dies. 


Comentaris

envia el comentari