Retencions de centenars de vehicles a Madrid vistes a través de les càmeres de la DGT

Catalunya tindria 6.000 morts més per Covid si actués com Madrid, segons Argimon i Padrós

El secretari de Salut Pública i el president dels metges catalans creuen que la ciutadania no ho hauria permès

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el president del consell de col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, creuen que si Catalunya hagués tingut mesures restrictives més laxes, com Madrid, hi hauria uns 6.000 o 7.000 morts més que els més de 21.311 actuals.

En declaracions a Catalunya Ràdio i el diari ‘Ara’, tots dos han opinat que la societat catalana no hauria permès aquestes xifres i l’opinió pública hauria pressionat les autoritats per endurir les mesures, cosa que creuen que no ha existit a la comunitat madrilenya, on ha prevalgut, segons ells, la disputa política. «El preu de la vida a Madrid és més baix que a Catalunya, socialment i políticament», ha afirmat Padrós.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

L'operació sortida de Setmana Santa a l'aeroport del Prat arrenca sota mínims arran de les restriccions imposades per la crisi de la covid-19. Aquest dijous, la terminal 1 –l'única que segueix operativa- presentava un aspecte atípic a causa de la poca presència de viatgers. «Dona gust poder gaudir d'aquesta amplitud», comentaven alguns dels passatgers, tot recordant les aglomeracions d'anys anteriors.

De fet, durant aquestes vacances de Setmana Santa, l'oferta de vols a l'aeroport del Prat serà un 80% inferior respecte a les vacances del 2019, segons dades facilitades per Aena. Aquest mateix dijous, l'aeroport té previst acollir 180 vols, un 82% menys en comparació al primer dijous de vacances de fa dos anys.

Segons Aena, Barcelona operarà al voltant de 2.100 vols entre el divendres 26 de març i el dilluns 5 d'abril, dels quals uns 950 seran nacionals (-65% respecte a 2019) i 1.150 seran internacional (-85% respecte a 2019). El dia amb més activitat prevista serà aquest divendres 2 d'abril, amb 230 vols, un 76% menys en comparació al Divendres Sant de 2019. També es preveuen més operacions el diumenge 4 d'abril, amb 225 vols comercials (-77% respecte a 2019) i el dilluns 5 d'abril, amb 220 vols (-79% respecte a 2019).

Desplaçaments amb PCR negativa

Entre els passatgers que es movien aquest dijous per l'aeroport de Barcelona, la gran majoria es desplaçaven a l'estranger, fos per estudis, feina o per oci. Tots els testimonis amb qui ha parlat l'ACN s'havien fet una PCR, un requisit imprescindible per entrar als seus països de destinació. Un d'ells és el Diego de Gregorio, un estudiant d'enginyeria de Saragossa que aquest dijous es desplaçava a Múnic per anar a cursar un Erasmus.

Segons explica, es va fer una PCR el dilluns passat per poder obtenir els resultats entre 24 i 48 hores d'abans d'agafar el vol. Per altra banda, un cop arribi al país germànic, haurà de fer quarantena durant deu dies o bé de cinc dies si es fa una nova PCR un cop aterri. Ell, si escau, també ha hagut de desplaçar-se entre comunitats, ja que venia de Saragossa. «M'he desplaçat amb justificant d'estudis per si hi havia algun control, però no me n'he trobat cap», explica.

Cap a Múnic també es desplaçaven el Pol Masglans i la Núria Morató, ell per acabar de cursar un màster i després treballar, i ella per començar un màster en enginyeria química a la Universitat de Múnic. En el seu cas, i arran de l'evolució de la pandèmia, la data de sortida era una incògnita.

«Ha estat complicat, perquè ens ha enganxat al mig de la Setmana Santa; fins fa quatre dies no teníem clar que havíem de fer», explica el Pol. Malgrat tot, els dos coincideixen que l'afluència de passatgers a l'aeroport durant aquests dies és molt inferior en comparació a les dates prèvies a l'esclat de la crisi de la covid-19. «En comparació amb altres vegades, es veu tot molt buit», apunta la Núria. «La sensació és que està tot una mica desert», afegeix el Pol.