Un soldat espanyol i un agent de la Guàrdia Civil ajuden a dos menors migrants procedents del Marroc a la seva arribada a Ceuta

Catalunya acollirà 15 menors estrangers procedents de Ceuta

El govern espanyol i les comunitats autònomes pacten el repartiment de prop de 200 menors

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anunciat aquest dimarts que el govern espanyol ha arribat a un acord amb les comunitats autònomes per distribuir prop de 200 menors estrangers no acompanyats que es trobaven ja a Ceuta abans de l'entrada massiva de persones de la setmana passada. Segons ha fet públic el Ministeri de Drets Socials, Catalunya rebrà 15 menors, la Comunitat Valenciana 25 —els 13 que li corresponien més 12 dels 17 previstos per La Rioja—, Galícia i Madrid 20 cadascuna, Castella i Lleó 18, Castella-la Manxa 14, Andalusia 13, Astúries, Balears i Extremadura 11 cadascuna, l'Aragó 8, el País Basc 8, Múrcia i Cantàbria 7, Navarra 6 i La Rioja 5.

Segons ha explicat Belarra, amb aquest acord les autonomies demostren «alçada política i responsabilitat» per afrontar «una crisi humanitària sense precedents a Ceuta». En aquest sentit, el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts un crèdit extraordinari de cinc milions d'euros que es repartiran entre els territoris en funció de la xifra de menors acollits.

Els criteris de repartiment es basen en el nombre de menors estrangers que ja té cada comunitat al seu sistema i també en la població. «D'acord amb això s'ha dut a terme una proposta de repartiment que les comunitats autònomes que la majoria de les comunitats autònomes han acceptat», ha dit. Tot i això, Belarra no ha explicat quins territoris s'han oposat al repartiment.

El trasllat, «en el termini més curt de temps possible»

L'acord, segons ha explicat la ministra, permetrà disposar d'espai a Ceuta per fer el retrobament dels menors que volen tornar amb les seves famílies al Marroc i tractar adequadament els que es volen quedar a l'Estat. En aquest sentit, Ione Belarra ha celebrat l'acord i espera que els trasllats puguin realitzar-se «en el termini més curt de temps possible», encara que, ha dit, dependrà de cada comunitat.

Durant la seva intervenció, Belarra ha assegurat també que dels almenys 800 menors van entrar irregularment la setmana passada i han estat identificats, aproximadament uns 200 voldran quedar-se a la ciutat autònoma.