A Catalunya, més de la meitat de pacients amb cures pal·liatives moren als hospitals, un 57% en homes i un 48% en dones. La Generalitat vol afavorir que les persones que es trobin en aquesta situació puguin decidir si volen morir a casa amb una atenció digna.
Es crearà l'Observatori de la Mort i una web per expressar la decisió del final de la vida
La consellera de Sanitat de la Generalitat ha explicat, aquest dimecres, les noves propostes per a afrontar la mort. La primera és la creació de l'Observatori de la Mort, que analitzarà les dades i «tendències per adaptar el sistema a allò que vol la gent». També servirà per tractar les desigualtats de gènere respecte a la mort, ja que s'ha detectat que, malgrat que les dones visquin més anys, ho fan amb pitjor salut i amb menys cuidadors que els homes.
A més, també hi ha desigualtats socioeconòmiques que provoquen que les persones amb més capacitat econòmica tinguin més possibilitats de morir al domicili. «Les persones amb un índex socioeconòmic més baix acaben anant més a l'àmbit hospitalari», assegura la consellera, a causa que tenen menys mitjans.
La segona proposta de la Generalitat és la creació d'una eina web que permeti expressar la decisió personal de com afrontar el final de la vida. Vergés explica que els pacients, si poden evitar patir, prefereixen ser a casa, motiu pel qual cal «respectar això i treure dels hospitals qui no sigui necessari que hi sigui».
D'aquesta manera, el setembre posaran en marxa la web, ja que com afirma la consellera, «creiem que les persones han de tenir, no només el dret, sinó la capacitat, les eines i els coneixements adequats per poder decidir com volen que sigui el final de la vida».
Les mesures de la Generalitat reobren el debat de l'eutanàsia
A Catalunya hi ha fins a 40.000 persones cada any que reben cures pal·liatives, la majoria dels quals mor a l'hospital, seguit de residències sociosanitàries i a casa. Vergés explica que «la manera en què morim ens identifica la societat que tenim i com ens adaptem al final de la vida» i que, en molts centres hospitalaris, no es garanteix l'acompanyament imprescindible per a una mort digna.
Les cures pal·liatives i la possibilitat de morir a casa recorden al debat de l'eutanàsia, que defensa el dret a una mort digna. La consellera de sanitat ha subratllat que les mesures de la Generalitat no són el mateix que el suïcidi assistit, perquè continuen sent cures pal·liatives, però que lluitaran per despenalitzar l'eutanàsia. Vergés recorda que ho han demanat a l'Estat i que tenen la intenció de despenalitzar l'assistència a la mort.