Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Préssecs plans en una finca de Torres de Segre

L'efecte de les gelades: Catalunya preveu una caiguda del 34% en la producció de préssecs i nectarines

Afrucat espera uns preus «raonables i correctes» davant la davallada productiva generalitzada al conjunt d'Europa

Les gelades d'aquesta primavera faran caure la producció de préssec i nectarina un 11% en relació amb el 2020 —marcat per una davallada productiva important— i un 34% respecte a la mitjana dels darrers cinc anys, segons les previsions d'Afrucat i el Departament d'Agricultura. Però no només hi haurà menys producció a Catalunya sinó que aquesta caiguda es dona de forma generalitzada entre els països productors europeus, una situació que fa esperar enguany uns preus «raonables i correctes». Afrucat preveu que es reduiran les exportacions de fruita de pinyol fora de la Unió Europea per cobrir la demanda interna. La davallada de producció també comportarà que es necessiti entre un 30 i un 40% menys de mà d'obra que en una campanya normal.

La collita de préssec i nectarina serà una de les baixes dels darrers anys per les gelades dels mesos de març i abril que han afectat especialment les zones productores de Lleida i Tarragona, amb danys que oscil·len entre el 20 i el 100%. També cal sumar-hi la davallada de superfície productiva que s'ha notat a partir del veto rus, incentivada pel Pla d'arrancada que va posar en marxa Agricultura i que va suposar l'arrencada d'unes 1.300 ha de fruita de pinyol.

Segons les primeres estimacions d'Afrucat, la producció a Catalunya se situarà entorn de les 306.610 tones, respecte a les 342.682 tones del 2020 —en què ja va caure força la producció per pedregades i problemes de quallat i floració— i les 507.270, de la campanya 2019. Tot i això, si no es registren pedregades durant l'estiu, el producte tindrà una bona qualitat. La collita de préssec i nectarina començarà enguany entre 4 i 7 dies més tard del que seria habitual.

Pel que fa a la nectarina, la producció serà d'unes 121.390 tones, un 11% per sota de la darrera campanya però un 40% de la mitjana dels últims cinc anys. En préssec pla, la collita serà de 86.660 tones (-14% respecte al 2020 i -31% que la mitjana 2016-2020); en préssec rodó se situarà en les 76.320 tones (-5% i -31%); i en les 22.240 tones en pavia o préssec groc, que creix un 4% si es compara amb el 2020 i que registra un descens del 5% respecte a la mitjana dels darrers cinc anys.

A Lleida, principal zona productora de préssec i nectarina de l'Estat, s'espera assolir les 278.850 tones, un 11% menys que l'any passat i un 34% per sota de la mitjana dels darrers cinc anys, unes xifres que marquen les dades del conjunt del país. En el cas de Tarragona, la producció serà d'unes 21.410 tones, concentrada sobretot a la Ribera d'Ebre, un 10% per sota del 2020 i un 33,6% menys que la mitjana dels cinc últims anys. Per contra, a les demarcacions de Barcelona i Girona, la collita serà d'unes 4.910 i unes 1.450 tones, un 6% i 7% més que l'any passat, respectivament. Tot i això, també registren descensos del 16,8% i del 16,5%, respecte a la mitjana dels darrers cinc anys.

Menys producció d'albercoc i creix la de cirera i pruna

D'altra banda, l'afectació de les gelades en l'albercoc també farà caure la producció d'aquesta fruita un 23% a Catalunya, respecte a l'any passat, amb una collita total de 7.225 tones. A l'Estat (86.835 tones), serà un 15% inferior i un 35% per sota de la mitjana dels darrers cinc anys. Pel que fa a la pruna i la cirera, a Catalunya s'espera una producció de 6.396 tones i 9.729 tones, un 37% i un 63% més que l'any anterior.

Preus «correctes» per al sector i menys exportacions fora de la UE

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha assenyalat que aquesta manca de producció préssecs i nectarines a Europa per la davallada productiva generalitzada continent fa preveure uns preus «raonables i correctes» per als productors. A més, no hi ha superposició de collites entre les diferents zones productores de l'Estat, que també tindran menys fruita de pinyol.

Simon estima que es notarà una disminució de les exportacions a fora de la Unió Europea per tal de cobrir la demanda interna, a l'estat espanyol i al continent, seguint en la línia de la campanya passada amb menys oferta també de préssecs i nectarines al conjunt d'Europa. Per això, ha dit que els consumidors catalans i espanyols no han de per poder comprar préssecs i nectarines al mercat aquesta campanya.

Afrucat demana que no arribi més gent perquè hi haurà menys necessitat de mà d'obra

La caiguda de la producció també suposarà que les necessitats de mà d'obra siguin inferiors a altres campanyes fruiteres. En aquest sentit, Simon estima que es requerirà entre un 30 i un 40% menys de treballadors, entre el camp i les centrals, que en una campanya amb una producció normal. Per això, des d'Afrucat han fet una crida perquè «no vingui més gent» d'altres punts de l'Estat per buscar feina a la campanya perquè les empreses i els agricultors ja tenen cobertes les necessitats amb treballadors d'altres anys o amb fixos discontinus que van contractant durant l'any.

D'altra banda, des d'Afrucat valoren positivament l'inici de la vacunació anticovid als treballadors d'empreses fruiteres de Lleida i el Baix Segre, que Salut ha començat aquesta setmana. Aquesta actuació, sumada al programa de cribratges i al protocol amb mesures preventives i de seguretat adoptat pel sector fa que aquesta campanya de la fruita, la segona que es desenvolupa en el marc de la pandèmia, s'encari amb moltes més garanties sanitàries que l'anterior.