Meritxell Budó i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu.

Catalunya defensa els reunions de sis en lloc de quatre de cara a Setmana Santa

En la mateixa línia, assegura que «no agraden les ingerències»

Catalunya ha defensat les reunions de màxim sis persones en el marc de la Comissió de Salut Pública, que ha acabat acordant limitar-les a quatre durant la Setmana Santa. Fonts del Govern han recordat a l'ACN que aquesta proposta encara no és vinculant perquè ha de passar pel Consell Interterritorial de Salut la pròxima setmana. Les mateixes fonts han apuntat que al Govern «no li agraden les ingerències».

A més, han apuntat que fins ara s'han pres les decisions des de la Generalitat, sense participació del govern espanyol o de les altres comunitats, que no han intervingut fins que ha arribat la Setmana Santa. Aquest dijous, justament, el Procicat ha aprovat que en les reunions de sis puguin participar més de dues bombolles de convivència.

Simón desaconsella viatjar per Setmana Santa

Paral·lelament, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha qualificat de «complicat» que estigui disponible un certificat de vacunació contra la COVID-19 que permeti viatjar entre comunitats autònomes durant Setmana Santa malgrat les restriccions de mobilitat.

«Convé recordar que l'objectiu de la vacunació, que ajudarà a la mobilitat, és reduir contagis, hospitalitzacions i morts. I, a partir d'aquí, es pot plantejar tota la resta. Caldrà veure si pot estar disponible, però els terminis fan una mica complicat que tingui sentit plantejar-ho tan obertament. Però no cal tancar encara cap porta», ha explicat l'epidemiòleg aquest dijous en roda de premsa, en la qual ha estat acompanyat per la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón.

El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha insistit aquest dijous en la necessitat d'obrir el debat perquè els vacunats puguin desplaçar-se lliurement per tota Espanya, atès que «les circumstàncies» davant la pandèmia s'han de reavaluar perquè «cada vegada hi ha més espanyols vacunats».

«Jo entenc que caldria començar a valorar que una persona que està vacunada es pugui desplaçar lliurement per tot el territori espanyol, atès que ja et pots moure sobre la base d'una justificació. Però sempre que ho autoritzi l'autoritat competent», ha ressenyat.

Sobre aquest tema, Calzón ha recordat que tan sols el 2,77 per cent de la població espanyola està ja vacunada amb les dues dosis. «És un bon ritme, però està encara lluny del 70 per cent». «La majoria fins ara no s'ha vacunat amb el principal objectiu de poder viatjar, sinó perquè eren vulnerables o estaven especialment exposades al virus, com el personal sanitari», ha esgrimit.

Sobre aquest tema, ha detallat que a la Unió Europea «es continua avançant en un certificat, en la seva definició i en els seus continguts mínims», però que «encara queda molta feina tècnica i legal». «Entenc que partim d'una posició de privilegi, perquè tenim un registre estatal de vacunació, entre altres registres. Però encara queda molta feina al davant», ha reblat.

D'altra banda, la secretària d'Estat ha informat que dilluns que ve a la tarda arribaran 538.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca i altres 546.000 de Pfizer, mentre que a final de la setmana vinent arribaran previsiblement nous lliuraments per part de la companyia Moderna.