Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels carrers de Madrid aquest dissabte a la tarda en l'encesa de les llums nadalenques

Catalunya aconsegueix doblegar la corba de la Covid-19 el triple de ràpid que Madrid

Així ho mostra un gràfic que ha compartit 'El Periódico'

Imatge dels carrers de Madrid aquest dissabte a la tarda en l'encesa de les llums nadalenques
Els carrers de Madrid s'han convertit en el focus de la crítica mediàtica per la irresponsabilitat ciutadana | Twitter

El debat autonòmic i la disputa ridícula per veure qui gestiona millor la pandèmia encara està sobre la taula. Tant és així que la gran rivalitat entre Madrid i Catalunya, altament representada per Barcelona, travessa fins i tot els camps de futbol. Incapaços de deixar de banda les diferències per tal de combatre mútuament la Covid-19, els governs autonòmics es llancen dards enverinats sempre que poden.

Tanmateix, el gràfic que ha difós 'El Periódico' mostra que l'evolució de la pandèmia aquesta tardor ha estat més positiva a Catalunya que a Madrid, de manera que el territori català hauria doblegat la corba el triple de ràpid que Madrid: Catalunya es va estancar entre 100 i 200 casos per cada 100.000 habitants fins a principis d'octubre, xifres «excessives», segons l'investigador del grup Biocomsc (biologia computacional i sistemes complexes) de la UPC Daniel López Codina.

«S'hauria d'haver lluitat amb més intensitat per a abaixar-lo», apunta, a més. En un moment determinat, els casos es van disparar amb un pendent molt similar, fins a arribar als 800 casos. Tanmateix, el pic a Madrid es va assolir entre el 22 i el 28 de setembre, mentre que a Catalunya s'hi va arribar el 3 de novembre. Ara bé, 24 dies després la situació s'ha igualat i la corba cau, afortunadament, en picat.

«Et permet comparar dues realitats semblants, amb àrees metropolitanes grans i molt denses dins d'un mateix Estat», ha assenyalat l'investigador del grup Biocomsc. «Si es prenen mesures més contundents, es millora més de pressa. T'estalvies malalts, ucis i morts», assenyala el científic, que assegura que la lectura del gràfic és molt senzilla.

«És clar que es pot controlar el virus amb mesures molt més laxes, però té un cost humà i en serveis sanitaris. Si jo hagués de decidir entre un model i un altre, clarament triaria el de Catalunya. La baixada és més ràpida i els efectes socials i econòmics són menors encara que s'hagin tancat determinats serveis», argumenta Codina.

Les prediccions de Codina

Codina preveu que a Catalunya la incidència seguirà caient en els pròxims dies, arribant, fins i tot, a xifres més baixes que les de Madrid, però tem que la reobertura de bars i restaurants, que tan sols fa una setmana que és vigent, pugui passar factura i això sigui visible quan passin dues setmanes.

Ara bé, l'exdirector d'Emergència de l'OMS Daniel López Acuña considera que la tesi d'Ayuso que «amb menys restriccions pot anar molt millor, és una fal·làcia» equiparable a dir que «la terra és plana». «Hi ha una factura enorme per prendre mesures més laxes i són les morts», coincideix amb Codina.