Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Catalunya es lleva meravellada per l'eclipsi de Lluna d'aquest dilluns al matí

El fenomen, també conegut com a Lluna de sang, ha viscut el seu punt àlgid a primera hora del matí. Està considerada superlluna per la seva gran aproximació a la Terra

Imatge de l'eclipsi de Lluna d'aquest 21 de gener | @jcfphotog

 

Si aquest matí de dilluns al matí hem sortit d’hora de casa i hem mirat el cel, segur que més d’un s’haurà quedat una bona estona bocabadat al veure que hi havia eclipsi de Lluna. El fenomen astronòmic s’ha desenvolupat al llarg de les últimes hores de la matinada, començant a les 03.36h i tenint el seu punt àlgid a les 06:12h a Catalunya, mentre que l’última fase no l’hem pogut veure perquè el satèl·lit ja s’ha post per l’oest.

Aquest eclipsi també és conegut com a Lluna de sang, ja que el satèl·lit ha agafat un color vermellós durant aquest procés, que ha coincidit amb la Lluna plena del mes de gener, considerada superlluna  per la seva gran aproximació a la Terra. De fet, el fenomen es dona quan el nostre planeta s’interposa entre el Sol i la Lluna, cosa fa que la llum solar no pugui arribar al satèl·lit. L’últim eclipsi de Lluna el vam viure el 27 de juliol i va ser el més llarg del segle XXI.

A més, el cel ha estat serè a gran part del territori, fora dels llocs amb boira o a la cara nord del Pirineu, on la nuvolositat encara és abundant, cosa que ha permès gaudir del fenomen tot i el fred intens d'aquesta nit. Qui l'hagi observat, segur que s'ha hagut de gaudir de valent per passar una bona estona a l'aire lliure. Aquestes són algunes de les imatges més espectaculars de l’eclipsi a Catalunya que ens heu fet arribar molts de vosaltres:

Lluna de sang: quan el satèl·lit es torna de color vermell

L’eclipsi no ha consistit en què la Lluna desaparegui del cel, sinó que el fenomen ha estat molt més que això. Durant el procés d’inici i final, el satèl·lit ha anat quedant menjat per l’ombra de la Terra i, per tant, no semblava plena. La part més espectacular, però, és quan en el punt àlgid el satèl·lit ha agafat un color taronja o vermellós, cosa que rep el nom de Lluna de sang o de foc.

Això es deu al fet que l’atmosfera de la Terra, més enllà de la superfície terrestre, quan rep els raig solars els filtra i desvia, deixant passar només la llum més rogenca del sol i impedint el pas dels de color blau. Tot plegat ho rep la Lluna, que acaba tenint aquest color més vermellós i que, antigament, es considerava com un mal presagi. 

Fases d'un eclipsi de lluna | Arxiu

 

La primera superlluna del 2019

L’eclipsi ha coincidit amb la primera superlluna de l’any 2019.  Aquest fenomen es deu al fet que el satèl·lit es troba en la seva fase del perigeu, és a dir, en el dia del mes en què l’òrbita de la Lluna està més a prop de la Terra. En el perigeu, la Lluna es troba a tan sols uns 365.000 quilòmetres de distància del nostre planeta i es veu un 14% més gran i un 30% més brillant de l’habitual.

L’eclipsi s’ha pogut veure des d’Europa, Àfrica, Amèrica i l’Oceà Pacífic. No obstant, el continent americà és el que més l’ha gaudit, ja que el fenomen ha viscut el seu punt àlgid en hores nocturnes més normals per estar al carrer. Aquestes són algunes imatges de l'eclipsi a la resta del món: