Catalunya ha d'augmentar un 90% la despesa en sanitat per estar a la mitjana de l’OCDE

Això suposa una inversió total de 20.391 milions d’euros

Catalunya ha d'augmentar un 90% la despesa en sanitat per estar dins la mitjana de L'OCDE
Catalunya ha d'augmentar un 90% la despesa en sanitat per estar dins la mitjana de L'OCDE | Parlament Europeu

La Sanitat a Catalunya necessita un augment urgent de recursos. La quantitat total de despesa pública que la Generalitat hauria d’aportar es gairebé del 90% per poder situar Catalunya dins de la mitjana dels països de l’OCDE, l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic. Aquesta xifra s’ha aconseguit relacionant la despesa pública del 2016 a Catalunya amb la resta dels països.

Però el govern encara no ha fet cap estudi sobre la despesa pública total en sanitat de fa dos anys, així doncs OCDE ha fet una aproximació a partir de les dades del 2015, de forma proporcional a la resta de l’Estat segons les dades del Ministeri. D’aquesta manera la despesa pública en sanitat a Catalunyase situa en el 4,8% del PIB del 2016, 10.755,2 milions d'euros. A aquest valor s’ha de sumar els recursos per a cures de llarga durada, un 0,44% del PIB més.

Cal una inversió de 20.391 milions d’euros

El dèficit de despesa en sanitat que està patit actualment Catalunya s’ha posat en evidencia amb la vaga de metges que ha tingut lloc aquesta setmana amb l’objectiu de millorar les seves condicions laborals i aconseguir més recursos. Però per això cal que la quantitat de diners invertits augmenti, ja que el 5,2% del PIB invertit queda molt allunyat del 8,4% que és la mitjana dels països de referència.

És a dir, Catalunya només gasta en sanitat al voltant de la meitat del pressupost mitjà de l’OCDE, però per aconseguir arribar a aquest nivell, caldria que s’invertissin 9.636 milions d’euros més en hospitals, centres de salut i demés recursos sanitaris. Tanmateix, aconseguir aquest increment no és fàcil, ja que es necessitaria duplicar el pressupost i situar-lo en uns 20.391 milions d’euros.

La classificació de l’OCDE està encapçalada pels Estats Units, 14%, seguits per França, 9,6%, i Alemanya, 9,4%. Espanya es situa per damunt de Catalunya, amb un 6,4% del PIB invertit a salut i, fins i tot dins de l’Estat, està per sota de la seva mitjana del 5,5%. Finalment Catalunya aquesta empata amb Grècia i només està per sobre de països com Estònia, Luxemburg, Hongria, Polònia, Letònia, Turquia o Mèxic, que està a la cua amb només un 2,9%.


Comentaris

envia el comentari