El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avalat el retorn als centres educatius el proper dilluns. «Espero que sí», ha respost a la pregunta de SERCat sobre si obriran portes. «Hem d'intentar-ho i si d'aquí tres setmanes no podem, replegarem», ha afegit. En aquest sentit, ha reconegut que si les coses es compliquen, cosa que ha afirmat que no es pot descartar, s'hauran de prendre «les mesures que s'hagin de prendre».
El secretari ha afegit que les mateixes veus que ara demanen no tornar hi eren al setembre. «Si haguéssim fet cas, no haguéssim obert les escoles», ha manifestat. Ha afirmat també que la incidència actual és «molt alta» però no s'ha arribat a les xifres de la segona onada, quan els centres van estar oberts.
Cribratges massius als professionals dels centres educatius
Per la seva part, el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, explicava en una entrevista a Catalunya Ràdio que de l'11 al 29 de gener es farien cribratges massius a tots els professionals dels centres educatius com una mesura ddicional per fer les escoles «encara més segures». Es preveu fer PCR entre els 170.000 docents de 5.130 centres educatius del país.
Aquests cribratges començaran el pròxim dilluns a tot el territori però no es farà a tots els centres alhora. Així doncs, es preveu que es facin en un 45% de centres durant la primera setmana, en un 35% durant la segona i en un 20% a la tercera. D'aquesta manera, es preveu que es puguin substituir els mestres i professors que donin positiu a les proves PCR.
Mestres i professors seran qui es facin les PCRs, a ells mateixos, i ho faran mitjançant kits d'automostra, una nova estratègia per fer cribratges massius i que començarà a implementar-se a principis de febrer, segons assegurava Argimon en una entrevista a 'Els Matins' de TV3.
Segons va explicar, la persona que s'hagi de realitzar la PCR rebrà un avís i haurà de recollir el kit a la farmàcia. Tot seguit, s'agafara la mostra del nas ella mateixa i la desarà. Per últim, haurà de retornar el kit, amb la mostra, a la farmàcia i en dos dies rebrà el resultat.
Pediatres catalans demanen que es mantinguin el curs escolar
La Societat Catalana de Pediatria reclamava ahir dijous que es mantinguin les classespresencials perquè, segons defensava en el seu comunicat, la transmissió de la covid és «molt més alta» dins del nucli familiar que dins de les aules escolars. A més, afegia que els menors no són el motor que impulsa la pandèmia.
En aquest sentit, ha demanat que tancar les escoles sigui «l'últim recurs per l'impacte negatiu que té sobre la salut» dels menors, ja que pot generar «greus consqüències» entre els més petits perquè no estan en un entorn que es considera imprescindible per al seu desenvolupament saludable i pel benestar personal. A més, assenyala que el tancament escolar «agreuja de manera significativa» la desigualtat d'oportunitats entre les famílies amb pocs recursos.