Imatge del port de l'Ampolla

Catalunya i Occitània uneixen forces per combatre l’emergència climàtica als ports esportius

Han acordat diverses mesures per fomentar els ports esportius i garantir-ne la sostenibilitat

Catalunya i Occitània han acordat una línia estratègica de treball per promocionar els ports esportius dins el marc de l’emergència climàtica. Representants dels Governs de les dues regions i responsables dels ports esportius catalans i occitans han creat tres eixos de col·laboració al Saló Nàutic Internacional de París.

Aquests eixos tenen com a objectiu crear un marc comú de treball entre l’Occitània i Catalunya, compartir la promoció dels ports esportius i impulsar el turisme nàutic a la Mediterrània. El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha assegurat que serà un acord positiu perquè «entre la mar de l’Occitània i la mar de Catalunya no hi ha fronteres».

Es vol apostar per l'eficiència energètica dels ports esportius

Els acords s’han plantejat just després de l’aprovació de la nova Llei de ports i de la declaració de Catalunya de l’emergència climàtica, a més de la celebració en paral·lel de la Convenció del Canvi Climàtic a Madrid (COP25). En aquest context, Occitània i Catalunya volen apostar per l’eficiència energètica dels ports i el foment de la mobilitat sostenible dins les infraestructures portuàries.

Representants al Saló Nàutic Internacional de París.
Representants de Catalunya i Occitània al Saló Nàutic Internacional de París | Cedida

D’aquesta manera, es dotaran els ports catalans de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i de plaques solars en edificis pesquers per fomentar l’autoconsum energètic.  També es vol renovar l’enllumenat públic dels molls i passejos marítims amb tecnologia LED.

 

El Govern català té com a prioritat «fer la transició cap a un model energètic sostenible», segons Gómez

A més, es vol equipar els pantalans amb torretes de subministrament d’aigua i llum a través de targetes de prepagament, que permetran estalviar recursos energètics. Gómez assegura que el govern català té com a prioritat «incrementar les polítiques i els recursos públics per fer la transició cap a un model energètic sostenible».

Les propostes s’han presentat aquest dilluns al Saló Nàutic Internacional de París, que se celebra del 7 al 15 de desembre, per establir projectes comuns entre el govern francès i el català. Hi han assistit el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez; el vicepresident del Govern d’Occitània, Didier Codorniou; i el president de la Federació Francesa de Ports Esportius, Serge Pallares; entre d'altres.

També et pot interessar...