Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge

Catalunya sobrepassa el pic de malalts a l'UCI: «En tindrem molts més»

Es mostren perplexos pel revés del TSJC a l'ajornament electoral i lamenten que hi hagi jutges «que volen fer d'epidemiòleg»

Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge
Marc Ramentol lamenta que hi hagi jutges «que volen fer d'epidemiòleg» | Hospital de Bellvitge


El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha alertat aquest dimarts a la nit que Catalunya ja ha sobrepassat el picassistencial de malalts Covidd'UCI de la segonaonada. «Tenim 610 malalts d'UCI, més que al moment àlgid de la segona onada, i el 14 de febrer en tindrem molts més», ha assegurat a Catalunya Ràdio.

Ramentol ha criticat la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret pel qual s'ajornaven les eleccions al Parlament del 14 de febrer al 30 de maig, i ha subratllat que la decisió del Govern estava presa a partir de diversos informes tècnics. Per això s'ha mostrat perplex pel revés judicial i ha lamentat que hi hagi jutges «que volen fer d'epidemiòleg, quan no ho són». 

Les eleccions del 14-F, un «risc epidemiològic»

«Qualsevol situació que impliqui córrer un riscepidemiològic significa augmentar moltíssim el risc que el nostre sistemasanitari pateixi un embat equiparable al de la primera onada epidèmica», ha afirmat Ramentol per justificar l'ajornament electoral i, alhora, per alertar de les possibles conseqüències que pot tenir celebrar els comicis el 14 de febrer si finalment la justícia tomba el reial decret del Govern que avui ha quedat en suspens.



«Aquesta setmana transitarem pel pic de contagis, però ens faltaran uns dies per arribar al pic de màxima pressió assistencial, que calculem en més de 700 llits d'UCI», ha afegit el secretari general de Salut.



També ha alertat que les mesures que preveu que caldrà prendre les pròximes setmanes per frenar l'ascens de la pandèmia no generaran «el clima més procliu» per «incentivar la participació i la percepció de seguretat» dels comicis.



Per tot plegat ha afirmat que al Departament de Salut li «costa d'entendre» que es puguin prendre decisions des de criteris «que pretenen ser epidemiològics», que aporta «algú que pretén ser epidemiòleg quan no n'és». «Ens causa perplexitat que hi hagi jutges que volen fer d'epidemiòlegs quan no ho són», ha reblat.



Ramentol també ha justificat la proposta de celebrar els comicis a finals de maig pels efectes que tindrà sobre la pandèmia per la «progressió» de la població immunitzada a través de la vacuna i per «l'experiència recent», que indica que el context climàtic «també influeix en la virulència del virus».

Segons el Govern, suspendre les eleccions comporta «més beneficis que costos»

Pel que fa al vessant polític, l'informe jurídic del Govern conclou que l'ajornament de les eleccions al Parlament del 14-F s'ha de justificar per la inexistència d'alternatives «menys gravoses» i de «proporcionalitat estricta» per garantir les «màximes condicions de sufragi universal» en situació de pandèmia.

El document del gabinet jurídic de la Generalitat recorda que la situació sanitària afecta en darrera instància a la finalitat del procés electoral d'oferir resultats «fiables». Concretament, remarca la necessitat d'aconseguir la «credibilitat» del procés electoral per donar «legitimitat» als càrrecs electes amb una participació «àmplia» de la ciutadania. Destaca que suspendre les eleccions és «la millor opció possible» i la més «garantista».

L'informe conclou que la suspensió de les eleccions contribueix en respectar al màxim les condicions de «sufragi universal, igual, lliure, secret i directe, sense que la situació de pandèmia pugui afectar les eleccions a realitzar i, simultàniament, es protegeixi la salut de les persones».


Recomanen així que el decret de suspensió contingui un «plus de motivació» per justificar la «inexistència d'alternatives menys gravoses», de «proporcionalitat estricta» i apuntar que, del fet de suspendre, se'n deriven «més beneficis que costos».