Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mitja cara d'una dona bebent aigua

Catalunya té una de les pitjors aigües de l'aixeta: Millor no beure'n

Descobreix les regions catalanes on no recomanen beure aigua de l'aixeta

El debat sobre quina és la millor (i la pitjor) aigua de l'aixeta sempre és present a la nostra societat. Els ciutadans sempre tiren cap a casa, com no podia ser d'una altra manera.

La veritat és que d'un temps ençà hi ha catalans que prefereixen beure aigua mineral embotellada abans que aigua d'aixeta. Tot i això, aquesta aigua encara té una excelsa qualitat a més províncies de les que ens podem imaginar. És un tema que sempre ha estat sobre la taula i, per defensar els seus llocs d'origen, cadascú defensem l'aigua d'aixeta que bevem a casa nostra.

Coneix quina és la pitjor (i millor) aigua d'aixeta

El debat de consumir aigua embotellada o no genera moltes opinions. Beure aigua és una activitat recomanada tant per metges i nutricionistes. De fet, els entesos en la matèria indiquen que és aconsellable beure entre 1 litre i mig i 2 litres d'aigua al dia.

Home amb un got d'aigua a la mà bebent
Les aigües d'aixeta més dures tenen un denominador comú. | Getty Images

Un hàbit que en moltes ocasions, no hi reparem del tot malgrat els beneficis que ens suposa per al nostre organisme. A més, a l'estiu sempre es recomana beure més quantitat d'aigua si és possible. Sigui embotellada o no, l'aigua és un element indispensable a les nostres vides.

El que ens pertoca a l'article d'avui és quin seria el mapa de la qualitat d'aigua a Espanya. Hi ha certes zones on és molt recomanable beure aigua d'aixeta, amb l'estalvi que això suposa, però en altres és força dubtós consumir-ne.

Alerta amb les zones de Catalunya on és millor no beure aigua d'aixeta

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha creat un mapa d'Espanya en què s'indica clarament quins són els millors i pitjors llocs per beure aigua d'aixeta.

El criteri per fer aquesta classificació rau en la duresa de l'aigua, més enllà del gust que en tingui cadascuna. Ens referim a la quantitat de sals de calç i magnesi que es troben a l'aigua i s'hi indiquen en graus francesos.

Un got d'aigua ple al costat d'una ampolla mig buida en una taula
Molts catalans prefereixen beure aigua embotellada. | PixaBay

L'estudi que ha fet l'OCU deixa palès que hi ha una sèrie de llocs que tenen pitjor qualitat d'aigua que d'altres. De fet, a Catalunya hi ha diverses regions on l'aigua d'aixeta no és gaire recomanable. Pel que fa a la duresa, l'aigua 'poc dura', situada entre els 12 i 30 graus, es troba a dues províncies catalanes: Girona i Barcelona. Quant a la 'dura', que pot arribar fins als 40 graus, l'OCU marca amb un color taronja Tarragona.

D'altra banda, l'aigua 'tova', que no arriba als 12 graus francesos, podem trobar-la a Madrid o la Corunya, entre d'altres. L'aigua d'aquestes regions, sens dubte, és la millor de tot el país segons l'OCU.

La costa mediterrània i el sud d'Aragó tenen les aigües menys recomanables

Per part seva, l'aigua que supera la quantitat de 40 graus és la 'molt dura' i la trobem a Saragossa, València i Terol. Cal ressenyar que en aquelles regions on apareix l'aigua amb més contingut de calç i magnesi són aquelles on aquesta té pitjor sabor. Per mitigar aquest fet, a la costa mediterrània i al sud d'Aragó fan controls perquè l'aigua sigui de mineralització feble o molt feble.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!