URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

Dilluns, retorn a l'escola: grups estables, mascareta des dels 6 anys i entrada a torns

Es recomanen les ràtios de 20, tot i que un 30% dels grups no ho compliran en l'inici de curs

Imatge dels penjadors d'una llar d'infants, amb bosses, jaquetes i bates
Les escoles de Catalunya reprenen el curs escolar aquest dilluns. | Europa Press

El curs escolar 2020-2021 arrenca aquest dilluns per a 1,5 milions d'alumnes i ho fa després que molts d'ells no hagin trepitjat el seu centre des del març. La pandèmia de la covid-19 marcarà aquest inici ja que des del primer dia s'imposaran les mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. L'entrada als centres es farà per torns i amb mascareta i aquesta serà obligatòria com a mínim durant les dues primeres setmanes a partir del 6 anys.

Els grups estables de convivència, mesura clau

El Departament d'Educació ha insistit però que la mesura més important seran els grups estables de convivència que farà que els alumnes només tinguin contacte amb les persones d'aquests grups. La ràtio recomanada és de 20, però en un 30% de casos no es complirà en l'inici. La covid ha trastocat el funcionament dels centres, que porten mesos organitzant la tornada a l'escola. Després d'un petit primer tast al juny, quan els centres van obrir en determinades situacions, aquest dilluns arriba la reobertura generalitzada dels centres escolars després que haguessin de tancar el 13 de març per l'avenç del coronavirus.

Les normes bàsiques de distància, mans i mascareta es traslladen a les escoles però amb les seves particularitats. Així, la distància s'haurà de mantenir en tot moment fora del grup de convivència estable, que és aquell grup format per alumnes i professors que compartiran cada dia l'aula i l'activitat lectiva.

D'entrada, mascareta a partir dels sis anys

En un primer moment es va dir que la mascareta no seria obligatòria en aquests grups però finalment ho serà a partir dels 12 anys i els sis en aquells territoris on la situació epidemiològica ho recomani. Tot i això, el Procicat va establir aquesta setmana que a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínimes les dues primeres setmanes de curs. Passades les dues primeres setmanes, es revisarà l'obligatorietat a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori i de l'estat de la pandèmia.

Per evitar al màxim les interaccions entre diferents grups, les sortides al pati es faran per torns i mantenint la distància o amb mascareta si hi coincideixen més grups. El mateix passarà al menjador, que es farà per torns, en taules separades per grups de convivència i amb una distància d'una cadira si no hi ha taules per grups. La recomanació és que els grups tinguin una ràtio de 20 alumnes, tot i que hi ha un 30% que hores d'ara no ho complirà. El conseller Josep Bargalló ha insistit però que el més important és l'estabilitat dels grups. A més, es desinfectaran i ventilaran els espais amb assiduïtat.


Comentaris

envia el comentari