ÚLTIMA HORA

🔴 El TSJC suspèn el judici a la Mesa del Parlament

Catalunya acollirà ben aviat diverses proves de bus sense conductor

Fins a vuit ciutats catalanes acolliran una prova pilot per incorporar autobusos sense conductor
Imatge d'un dels autobusos sense conductor que circulen, des de fa dos anys a Sant Sebastià | CatalunyaDiari.cat

 

El transport públic a Catalunya està a punt de fer un salt definitiu al futur. Vuit ciutats catalanes, entre les quals només s’han confirmat Sabadell i Terrassa —tot i que Roses i Igualada sonen amb força— acolliran ben aviat una prova pilot per incorporar autobusos sense conductor que circularan per la ciutat.

 

Segons ha relatat el president de l’Associació de municipis per la Mobilitat i Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, la tecnologia s’anirà implementant amb comptagotes en diferents ciutats de Catalunya: «El bus sense conductor va ser el tema central, a Europa i en alguns llocs de l'estat espanyol ja s'han fet proves utilitzant aquest tipus de vehicle i més aviat que no pas tard s'anirà imposant en situacions molt concretes, no pas d'una manera generalitzada».

Sabadell estrenarà bus sense conductor el setembre

La Setmana de la Mobilitat Sostenible, que se celebrarà del 16 al 22 de setembre de 2018, permetrà veure i comprovar com són les primeres proves de circulació d’aquesta tecnologia de transport sense pilot.

 

Encara no s’ha acordat, però, quina serà la zona de la ciutat del Vallès Occidental que acollirà les proves. Els vehicles, d’altra banda, seran més petits que els que circulen actualment per la ciutat, ja que acollirien aproximadament només una desena de passatgers.

 

La tecnologia emprada per aquest tipus de busos serà, finalment, el 5G. Aquesta tecnologia permet explorar una transmissió de dades força exponencial i una gran amplitud de banda. Finalment, cal esmentar també que encara s'han de confirmar sis ciutats catalanes perquè arribi aquesta nova tecnologia de busos intel·ligents. 

Una tecnologia instaurada al País Basc

Sant Sebastià, per exemple, ja fa mesos que conviu amb els busos sense conductor. La ciutat guipuscoana acull la implementació de la tecnologia 5G des de fa dos anys i la satisfacció sobre el servei és força notable. Aquest vídeo, finalment, mostra una clara aproximació del que serà el servei a Catalunya.