Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La direcció de l'Hospital Sant Joan de Reus i del Catsalut dempeus a la porta del centre

Els hospitals tarragonins, «poc tensionats» però amb la mirada posada en la tendència creixent

El CatSalut escenifica la presa de control efectiu de l'Hospital Sant Joan de Reus

La direcció de l'Hospital Sant Joan de Reus i del Catsalut dempeus a la porta del centre
El CatSalut ha escenificat la presa de control de la direcció de l'Hospital Sant Joan | TarragonaDigital

L'Hospital Sant Joan de Reus ja funciona sota la gestió del departament de Salut. Després dels darrers tràmits per executar el traspàs, representants del CatSalut han visitat avui el centre per explicar a la direcció i els responsables mèdics la filosofia amb la qual se n'agafen les regnes.

Adrià Comella, director del CatSalut, ha valorat davant dels mitjans de comunicació aquest canvi de mans i també la situació de la Regió Sanitària Camp de Tarragona en relació amb la pandèmia de Covid-19. A grans trets, i tot i que es reclama no abaixar la guàrdia, l'àrea metropolitana és de les zones amb una situació menys dolenta i tant l'Hospital Sant Joan de Reus com el Joan XXIII de Tarragona estan lluny de qualsevol situació de col·lapse.

L'objectiu del Sant Joan: «una millor qualitat assistencial»

Aquest dimarts s'ha dut a terme una reunió entre la direcció del CatSalut i de la Regió Sanitària Camp de Tarragona per una banda, i la junta facultativa, el comitè d'empresa, la direcció i els caps de servei i responsables d'infermeria de l'Hospital Sant Joan.

Es tracta de la primera visita institucional que fa el departament com a nou gestor de l'Hospital Sant Joan. Comella assegura que, en endavant, «volem que tingui personalitat pròpia». «Aquest hospital i la seva primària venen d'una genètica molt positiva de preocupació per part del municipi de Reus en relació amb la salut i el projecte assistencial d'aquestes terres», ha valorat.

Ha volgut deixar clar que una de les prioritats és que «el treball integrat tant entre els diferents nivells assistencials de la societat que ara es posa en marxa, com amb la resta d'organitzacions sanitàries de la regió, tant de la part nord com amb les Terres de l'Ebre».

En aquest sentit, la idea que té el CatSalut és el d'«una visió de Regió Sanitària del nord i del sud gran, ben integrada, respectant les idiosincràsies i les personalitats tant dels territoris com de les organitzacions». Considera que el volum de pacients potencials de les regions Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre són els ideals per garantir una qualitat assistencial idònia.

Aquest plantejament, apunta Comella, «ens ha de portar a una regió sanitària en aquesta part de Catalunya molt potent, el màxim d'independent possible, amb el màxim de capacitat de resolució possible en benefici dels usuaris i dels professionals, i també de l'àmbit assistencial, de la recerca i de la docència».

El director del CatSalut ha plantejat la possibilitat de créixer en serveis si el futur hospitalari i assistencial es desenvolupa tal com s'ha previst. Actualment, l'objectiu principal és «que hi hagi un projecte renovat i el servei pugui acompanyar de millor manera que ho hagi pogut fer en el passat recent les ambicions dels professionals i de l'organització; ha de revertir en una major qualitat assistencial».

La regió de Tarragona, «menys preocupant que altres parts del país»

Preguntat per la situació dels hospitals Sant Joan i Joan XXIII en relació amb la Covid-19, el missatge de Comella és de calma, però de mantenir també les mesures sanitàries. La Regió Sanitària Camp de Tarragona, explica, «des d'un punt de vista global està en una situació menys preocupant que altres parts del país, potser una mica per sota de la mitja, tot i que hem de tenir clar que aquesta situació de brots i rebrots serà permanent en el temps».

«Hem d'aconseguir traslladar a la ciutadania la necessitat d'adaptar-nos de la millor manera possible a conviure amb aquesta situació fins que no aparegui la vacuna», insisteix. «Ens preocupa molt que tinguem diagnòstics, però forma part del procés natural de la malaltia; hem d'intentar diagnosticar-ne tants com puguem».

Així, exposa, s'evitarà posar en escac els sistemes assistencials. «Els hospitals estan poc tensionats», ha declarat, una situació que, de fet, ha permès que l'Hospital Sant Joan rebi pacients del Baix Penedès, mentre que la resta de comarques tenen el Joan XXIII com a referència.

On se centra l'interès ara és a l'atenció primària. «Hi ha més diagnòstics ara que fa un mes i en alguns casos poden comportar un increment d'ingrés als hospitals, però ara com ara, no tenim una preocupació excessiva», planteja. Matisa, això sí, que «sí que ens preocupa la tendència, si segueix sent d'increment dels diagnòstics i d'infecció, tard o d'hora tot això anirà a augmentar pressió als hospitals».

Comella ha volgut insistir en la necessitat de seguir les mesures sanitàries com l'ús de la mascareta, la distància física i la neteja de mans. «No tenim més cura que el no contagi», ha sentenciat. La població de risc, apunta, cal que estigui molt ben protegida, i per això fa una crida tant a aquestes persones com a les que en tenen cura perquè extremin les precaucions.