La producció d'oli DOP Siurana caurà un 50% aquest any

Unió de Pagesos també alerta d'una forta baixada en la producció d'olives al Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l'Ebre

Aquest serà un any difícil per la producció d'olives a tot Catalunya i en particular al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Segons la DOP Siurana es preveu una davallada de fins al 50% a la campanya d'oli nou que acaba de començar. Unió de Pagesos també parla de caigudes entre el 30 i rel 80% de la producció al Camp de Tarragona, Penedès i Terres de l'Ebre.

Cau la producción d’olives

La DOP diu que la caiguda respon, per una banda, al mal produït duran la fase de floració per excés d'humitat i per altre per l'alternança pròpia del cultiu, que sol tenir un any bo i un de dolent. La temporada passada va ser excepcional per la DOP Siurana amb 6,5 milions de quilos d'oli d'oliva, tot i que normalment la mitjana se situa als cinc milions. Es calcula que la producció d'oli de Siurana aquest any arribi només als 3,5 milions.

Per la seva banda Unió de Pagesos també ha fet una estimació de la temporada i ha alertat que serà complicada per tot Catalunya. En particular es veuran afectades les regions del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès. En aquests indrets, els més afectats, les caigudes poden anar del 30 al 80%.

A les Terres de l'Ebre, la davallada pot apropar-se al 80% a causa dels anys consecutius de sequera al Baix Ebre i al Montsià. Al Baix Camp la reducció pot arribar al 70%  menys si es compara amb la temporada passada. A l'Alt Camp, segons Unió de Pagesos, podria aconseguir-se, només, la meitat de producció que l'any passat i al Baix Penedès la caiguda serà aproximadament del 60%. A zones com el Priorat la producció serà un 30% inferior a la d'aquesta temporada passada.

El temps, principal causa de la caiguda de producció d'oli

Segons el sindicat les causes de la reducció tenen a veure amb els problemes viscuts durant la fase de floració i quallat del fruit.  Les pluges durant aquesta fase han generat un alt grau d'humitat  que pot haver afectat de forma important el fruit. A més, segons el sindicat, caldrà veure les conseqüències de les pluges d'aquest mes d'octubre, sobretot a l'Ebre on han estat molt fortes.

Unió de Pagesos també apunta a l'alternança de temporades com un dels factors. Els pagesos alerten també d'una caiguda dels preus d'origen, que segons el Ministeri d'Agricultura podria ser d'un 32% respecte a la campanya anterior. La caiguda de la producció i del preu «pot abocar els productors a una pèrdua de renda amb un risc per a la viabilitat de les explotacions», alerten.

I demanen a la indústria que sigui conscient de tot això, ja que, diuen, la davallada del preu no es tradueix en baixada del pel consumidor, ja que aquest segueix pagant el mateix o més.