Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La central nuclear d'Ascó.

Assenyalen què podria haver provocat l'incident a Ascó en el qual va morir un bomber

La víctima va perdre la vida quan estava rescatant altres companys de feina

Aquest passat dimecres, dia 24 de novembre, es va produir una fuita de diòxid de carboni a la central nuclear d'Ascó. Aquest incident va convertir-se en tragèdia després de la mort d'un bomber de l'empresa Falck. Ara, s'investiguen les causes que van provocar el fatal succés, però ja s'han fet públiques les primeres hipòtesis.

Ha estat el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i Ecologistes en Acció qui s'han pronunciat al respecte. Les dues entitats assenyalen que la fuita s'hauria produït a causa d'un fals senyal del sistema contra incendis de la central nuclear situada a la Ribera d'Ebre. Tots doncs col·lectius han arribat a aquesta conclusió a partir de la «informació preliminar» que van poder extreure de la informació facilitada pel director tècnic de seguretat del comitè assessor del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

I és que el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i Ecologistes en Acció van participar en aquesta reunió del comitè assessor, que es va celebrar a Ascó l'endemà de l'incident mortal. En aquesta reunió, un company de feina de la víctima hauria explicat com es va produir el succés.

A hores d'ara encara es desconeixen les causes de la mort del bomber que va perdre la vida en la fuita de diòxid de carboni a la central nuclear d'Ascó. Una de les poques coses que se saben és que portava l'equip de respiració autònoma i que encara li quedava oxigen. 

Els fets 

Tal com han explicat Ecologistes en Acció i MIA, el treballador mort era de la brigada de primera intervenció i salvament dels bombers de la central. La brigada va rebre un avís per part de la sala de control d'Ascó 1. I és que el pis inferior de l'edifici elèctric estava inundat amb diòxid de carboni, concretament anhídrid carbònic. Es tracta d'un gas que, en altes concentracions, és asfixiant perquè desplaça l'oxigen.  

Diversos treballadors de la central nuclear es trobaven en la planta afectada. Per aquest motiu, un grup de sis bombers amb equips de respiració autònoma van dirigir-s'hi per poder-los rescatar. En el rescat, els bombers van trobar un dels companys inconscient a les escales d'escapament. Hi era amb una dona que havia rescatat prèviament. La dona va poder ser reanimada, però no van poder fer res per salvar-li la vida al bomber.