ÚLTIMA HORA

💉 Alemanya recomana no administrar la vacuna d'AstraZeneca als majors de 65 anys

La cefalea, les seves classes principals i els símptomes que causa

Descobreix tot allò que et cal saber sobre aquest problema tan molest

.
Moltes persones pateixen cefalea de manera habitual | Cedida

Un dels problemes de salut més habituals que pateixen les persones és la cefalea, i més en concret la cefalea independent o primària, que no deriva de cap altra malaltia.

 

Alguns dels factors més habituals que desencadenen la cefalea són l'estrès psicològic i emocional, la falta de son o la tensió i contracció dels músculs

 

Tot seguit, volem observar més en profunditat en què consisteix la cefalea, quins són els principals tipus de cefalea que hi ha i quins són els símptomes que ens han d'alertar perquè demanem que ens visiti un metge ràpidament. Igualment, parlarem dels principals factors que l'originen i dels tractaments que existeixen per tal de posar-hi remei. 

 

 

Mal de cap o cefalea: definició i classes principals

En l'àmbit mèdic, el mal de cap es denomina cefalea. Es tracta d'un dolor que s'experimenta a la regió del coll i del cap i que podria resultar o bé un símptoma secundari d'una malaltia o afecció subjacent o bé un trastorn en si.

 

És possible dividir la cefalea entre primària o secundària: en el cas de la primària, és un mal de cap que es produeix de manera totalment independent d'altres afeccions concretes, cosa que implica que no resultin d'un altre problema de tipus mèdic. 

 

En el cas de la cefalea secundària, però, es tracta d'un mal de cap que està originat per culpa d'una malaltia, d'una lesió o d'una infecció. Algunes malalties que poden estar darrere d'aquestes cefalees secundàries, per exemple, són la punció lumbar, la meningitis o els tumors cerebrals. 

 

Com que la cefalea es podria dividir en una gran varietat de categories diferents, hem decidit centrar-nos a dur a terme una classificació del mal de cap primari, que és el més habitual: més del 90% de cefalees que es produeixen són d'aquest tipus. Dins de la cefalea primària, podem distingir 3 classes principals: la migranya, la cefalea tensional i la cefalea arraïmada.

 

Cal destacar que determinades cefalees tensionals que són cròniques primer es poden haver presentat com una migranya, però que finalment es van transformant en una cefalea que s'experimenta cada dia. Aleshores, parlem de migranyes transformades.

 

1. La cefalea tensional

Són mals de cap que s'originen a causa de les contraccions dels músculs del cos i que sovint apareixen de manera habitual o quotidiana. En aquests casos, fem servir la denominació cefalea crònica diària.

 

Habitualment, el dolor que experimenten els individus amb cefalea tensional es presenta en forma de tensió a la zona del coll i del cap juntament amb un mal sord. La durada d'aquesta classe de mal de cap normalment oscil·la entre mitja hora i diversos dies.

 

Es tracta d'un mal que no és freqüent que es vinculi amb símptomes de l'estil dels vòmits o les nàusees, cosa que sí que passa en alguns altres tipus de cefalees.

 

2. La migranya

La migranya produeix un dolor moderat o intens en forma de punxades que normalment s'experimenta en un cantó del cap o en tots dos cantons.

 

Igualment, les migranyes habitualment es produeixen juntament amb alguns altres símptomes com ara visió borrosa, vòmits, nàusees i hipersensibilitat al so, al moviment, a la llum i a les olors fortes.

 

Es vincula la migranya hemiplègica amb la debilitat d'una banda de la cara, la cama o el braç. A més, és important remarcar que normalment aquesta dolència dura entre 2 hores i 48 hores i que és habitual que se'n pateixin entre 2 i 4 episodis mensuals.

 

3. La cefalea arraïmada

Es tracta d'una mena de cefalea caracteritzada per un mal de cap intens concentrat al voltant d'un dels ulls. Les cefalees arraïmades tenen la particularitat de produir-se juntament amb la congestió nasal i el llagrimeig justament a la mateixa banda on s'experimenta el mal.

 

Aquests episodis de mal de cap tenen una durada que oscil·la entre els 15 minuts i les 4 hores, i es poden produir més d'una vegada cada dia. A banda, cal destacar que són cefalees que normalment duren entre 2 mesos i 3 mesos.

 

Hi ha diverses classes de mal de cap
Hi ha diverses classes de mal de cap | Cedida

 

Senyals que ens han d'alertar

Tot i que, com hem explicat, un gran nombre de cefalees no tenen cap mena de vincle amb malalties greus, cal que tinguem en compte que determinats senyals o símptomes poden alertar-nos de riscos:

 

 • Patir, cada setmana, 3 cefalees o més

 • Haver de recórrer als analgèsics gairebé cada dia o cada dia

 • Febre o coll rígid

 • Problemes a l'hora de respirar, visió borrosa, problemes vinculats amb l'audició o mal de coll fort

 • Debilitat, marejos, confusió mental o problemes per parlar

 • Una cefalea que es produeix a causa de la tos, l'activitat sexual, l'exercici físic o després d'ajupir-se

 • Vòmits extremadament forts o persistents

 • Un patró de presentació que es modifica

 • Nens que experimenten cefalees de manera habitual 

 • Mals de cap greus i periòdics que es produeixen a partir del moment en què la persona té 50 anys

 

Què origina aquesta classe de dolor?

Una gran part de les cefalees es produeixen a causa de l'estrès mental o emocional, de la tensió muscular que s'ha acumulat, d'una manca de son, d'un esforç excessiu, de la grip, d'un refredat, d'una infecció d'oïda o de la sinusitis, i no es presenten per culpa de cap trastorn o malaltia subjacent.

 

Igualment, hem de destacar que es té tendència a pensar que la cefalea de tipus tensional tindria un vincle amb la contracció dels músculs i que, en canvi, la cefalea arraïmada i la migranya es podrien relacionar amb el procés de dilatació dels vasos sanguinis.

 

Per si mateix, el teixit del cervell és insensible al dolor i, per aquest motiu, la cefalea es pot derivar d'una inflor del cervell, del fet que es dilatin els vasos sanguinis que hi ha al cap o del fet que es contreguin els músculs del coll, la cara o el cuir cabellut.

 

A més, hi ha determinats dolors característics que poden estar causats per una afectació de nervis concrets del cap o de la cara. Cal destacar, de fet, que una causa habitual de cefalea és la inflamació sinusal.

 

El mal de cap també s'ha arribat a vincular, en el cas de les nenes que passen per la postpubertat, amb factors de tipus hormonal. Això es pot explicar perquè hi ha molts mals de cap que tenen lloc durant moments concrets del cicle menstrual. 

 

Com es pot tractar?

La cefalea es pot combatre amb un tractament específic que varia en funció de la classe, la causa i l'assiduïtat del mal de cap i de l'edat que té la persona afectada.

 

De manera general, s'aconsella recórrer als fàrmacs analgèsics i dur a terme canvis en la dieta i l'estil de vida de l'individu, així com fer servir tractaments alternatius com ara olis essencials, tècniques de relaxació, exercici físic, massatges o ioga. 

 

Pel que fa als fàrmacs més indicats en el cas de les cefalees, poden classificar-se en simptomàtics, com ara el paracetamol, l'ibuprofè o el naproxèn, en abortius, com ara el Zomig o zolmitriptan i, finalment, en profilàctics, com alguns antidepressius. 

 

Els fàrmacs analgèsics fan la funció d'alleujar els símptomes dolorosos quan s'han manifestat, els medicaments abortius s'encarreguen de tractar els mals de cap en progrés i els fàrmacs profilàctics ajuden a la prevenció de les cefalees arraïmades i les migranyes.

 

 

Referències bibliogràfiques:

 • Barrett, J. i Costello, A. M. (2006). Headache. Dins de K. Krapp i J. Wilson (Eds.), The Gale Encyclopedia of Children's Health: Infancy through Adolescence (Vol. 2, pp. 847-853). Detroit: Gale.

 • Frey, R. J. (2005). Headache. Dins de S. L. Chamberlin i B. Narins (Eds.), The Gale Encyclopedia of Neurological Disorders (Vol. 1, pp. 402-409). Detroit: Gale.


Comentaris

envia el comentari