El Cementiri de Reus, premiat com el tercer millor de l’Estat

Ha aconseguit la tercera posició en les categories de ‘Millor cementiri’, ‘Millor monument’ i ‘Millor activitat de portes obertes’ d’un total de 46 cementiris diferents

El Cementiri General de Reus ha estat premiat com el  tercer millor de l’Estat  en les categories de ‘Millor cementiri’, ‘Millor monument’ i ‘Millor activitat de portes obertes’. La revista Adiós Cultural organitza cada any un concurs per escollir el millor cementiri de l’Estat i enguany el de la capital del Baix Camp, d’un total de 46 participants, ha aconseguit la tercera posició. El procés participatiu es va iniciar el passat mes de juliol i ha comptat amb la participació de milers de vots.

Cal recordar que en primer lloc Reus va superar la primera fase del certamen després de quedar entre els deu primers d'un total dels 46 cementiris que es van presentar per optar a ser el millor de l’Estat espanyol. A partir d’aquest moment, es va iniciar el  concurs obert a la ciutadania i als lectors de la revista. Aquest dimarts s’han publicat els resultats, després de verificar els vots, i les candidatures presentades s’incorporaran a la ‘Ruta de Cementiris d’Espanya’, a la que també es pot accedir a través de la web de la revista Adiós.

El tercer millor de l’Estat en tres categories diferents

El Cementiri General de Reus ha aconseguit la tercera posició en les tres categories que es va presentar al concurs.  En la de ‘Millor Cementiri’, la capital del Baix Camp ha aconseguit 687 vots. El complex reusenc, on hi ha enterrades grans personalitats, disposa de panteons modernistes i amaga una àmplia col·lecció de secrets i tresors artístics i històrics. A més, està inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i va ser el primer cementiri laic i municipal de l’Estat espanyol, on s’enterraven persones sense distinció de religió ni ideologia.

Els cementiris d’Olvera i Villaluenga del Rosario, a Cádis, han obtingut la primera i segona posició amb 1426 i 1139 vots respectivament. Pel que fa al millor monument, el cementiri de Reus presentava el  mausoleu del General Prim, un sarcòfag de ferro, or i plata, i una de les tombes més emblemàtiques del Cementiri de Reus. La candidatura ha obtingut 327 vots mentre que el primer premiat ha estat ‘La escalera del cielo’ de Cañete de las Torres amb 1118 vots. Per una altra banda, 607 usuaris han votat la ‘Iglesia del Salvador’ de Villaluenda del Rosario.

L'espai funerari del General Prim es va restaurar quan se'l va dur a Madrid perquè se li fes una nova autòpsia | Jordi Olària

 

Per finalitzar, ‘Les visites Nocturnesque teatralitza l’entitat La Gata Borda cada mes d’octubre han recaptat 403 vots assolint així la tercera plaça del concurs. Unes visites diferents, que es realitzen de nit i amb poca llum i que tenen com a objectiu donar a conèixer no només la història del cementiri sinó la de les diferents persones que hi ha enterrades allà. Els cementiris de La Paz i el de Castelló han liderat el podi amb 972 i 420 vots respectivament.

Com a tercer classificat en les diferents categories que s’ha presentat, el Cementiri General de Reus rebrà una placa de reconeixement el pròxim 29 d’octubre a les 11.00 hores del matí a la Fundació Giner de los Ríos. A més, l’equipament reusenc s’incorporarà a la ‘Ruta de Cementiris d’Espanya’, a la que també es pot accedir a través de la web de la Revista Adiós. 

Les visites teatralitzades es duen a terme cada mes d'octubre | Laia Solanellas
 

El concurs reconeix el valor patrimonial dels cementiris de l’Estat

La revista Adiós Cultural convoca el concurs amb l’objectiu de  reconèixer l’interès històric, social, mediambiental, artístic i patrimonial dels cementiris de l'Estat; reivindicant-los com llocs plens de vida i de record de la gent que els va habitar, esdevenint una part molt important de la ciutat que ha de ser conservada i valorada. Alhora, també es persegueix conscienciar a la ciutadania de l’important patrimoni que alberguen aquests edificis i fomentar el seu potencial com a recurs turístic.

Adiós Cultural convocarà en els pròxims dies les dates de la setena edició del Concurs de Cementiris d’Espanya, un referent en tot l’Estat, i reconegut cada any per la creixent participació dels ajuntaments i el gran interès que suscita.

Passadís central del Cementiri de Reus des de l'entrada | Jordi Olària