La revista Adiós Cultural ha organitzat un certamen on es concursa per escollir el millor cementiri de l'Estat espanyol, i el de Reus opta a aquesta qualificació. Donades les característiques tan significatives del cementiri reusenc, aquest ha quedat finalista en tres categories del concurs. Fins al 30 de setembre el concurs estarà obert a votació popular per poder escollir el millor cementiri espanyol.
46 cementiris opten a ser el millor de l'Estat
Fins a 46 cementiris s'han presentat a aquest concurs d'àmbit estatal que busca el millor cementiri espanyol de l'any. Aquest concurs arriba a la sisena edició sent un referent entre els esdeveniments relacionats amb la cultura funerària, i enguany ha escollit com finalista el de Reus en fins a tres categories. El cementiri reusenc competeix en les categories de Millor Cementiri, Millor Monument i Millor activitat de portes obertes.
En aquest concurs s'han presentat cementiris d'onze comunitats autònomes i per votar-los es pot conèixer la documentació literària i gràfica que cada candidat ha enviat per promoure el vot del cementiri en la categoria corresponent.
El cemenitri de Reus, una joia de la ciutat
El cementiri de Reus està inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A més va ser el primer cementiri laic i municipal de l'Estat espanyol, on s'enterraven persones sense distinció de religió ni ideologia. Conté panteons modernistes, el mausoleu de General Prim amb un sarcòfag de ferro, or i plata i hi ha enterrades grans personalitats.
A més és un espai visitable donades les seves característiques on a vegades es realitzen rutes guiades com per exemple la que es fa per Tots Sants, on s'organitza un cicle de visites nocturnes i teatralitzades al Cementiri General de Reus.
Millor activitat de portes obertes
En aquest cas, el cementiri de Reus està nominat a la categoria de «Millor activitat de portes obertes» per 'Les Visites Nocturnes' que teatralitza l'entitat La Gata Borda cada mes d'octubre. Aquestes visites serveixen per donar a conèixer el patrimoni del cementiri de Reus, però també per conèixer històries d'algunes de les persones que hi ha enterrades a l'equipament reusenc. Actualment, el projecte ja acumula deu edicions i cada any és un èxit exhaurint-se les entrades en un tres i no res.