Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Forn ibèric de Fontscaldes

El forn de Fontscaldes compleix 100 anys de la primera excavació

L’Institut d’Estudis Vallencs ha organitzat dues visites guiades a l’espai

Forn ibèric de Fontscaldes
Imatge de la visita al forn de Fontscaldes | IEV
 

Enguany es compleixen 100 anys de l’excavació del forn de Fontscaldes, al terme municipal de Valls. La intervenció del jaciment es deu a l'historiador vallenc Fidel de Moragas Rodes, que va enviar a l'Institut d'Estudis Catalans uns fragments de ceràmica ibèrica pintada trobada al lloc que van despertar l'interès dels arqueòlegs i historiadors Josep Colominas Roca i Agustí Duran Sanpere. Així, el 1920 es va dur a terme la primera excavació de l’espai, la primera d'un centre de producció de ceràmica ibèrica  a Catalunya.

Fa un segle, es van extreure uns 24 metres cúbics de volum de materials del forn i més de 250 caixes es van enviar a Barcelona. La intervenció va deixar al descobert el pastador i quatre clots plens de  terrissa  de desferres i, pel que fa al forn, d’uns 5 metres de llarg per 1,25 d’ample, actualment només se'n conserva la fogaina, excavada al terreny natural argilós formant quatre columnes per banda que aguanten quatre arcs, amb uns espais entre arc i arc per on entrava el foc a la cambra de cocció.

Tant els arcs com les parets són de fang recuit, recobert de capes d'argila sobreposades, empastades amb les mans i que en el moment de l’excavació encara es conservaven en alguns llocs les ditades.

El forn està situat enmig d'un camp de conreu, protegit per una edificació refeta l'any 1993, i cal matisar que tot i que habitualment se'l coneix com a forn ibèric, les troballes efectuades permeten datar-lo en època tardorepublicana, cap a la segona meitat del segle II aC i la primera meitat del segle I aC.

Forn de Fontscaldes
Exterior del forn abans de la remodelació | IEV

La vitrina de Sant Roc: un aparador obert a la ciutat

Des de la Comissió d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Vallencs fa anys que es duu a terme la conservació i la restauració de les diferents peces que provenen del jaciment de  Fontscaldes. No obstant això, les instal·lacions es troben en un terreny particular i per aquest motiu el forn és encara força desconegut entre la ciutadania.

En aquest context, per donar a conèixer el patrimoni provinent del forn, la vitrina d’Arqueologia, a l’entrada de l’edifici de Sant Roc, seu de l’Institut d’Estudis Vallencs, des del mes de febrer d’enguany mostra diverses peces de ceràmica que s’han trobat al jaciment de Fontscaldes. Per això, qualsevol persona que visiti la planta baixa de l'antic hospital de Sant Roc  pot observar diferents elements que han estat localitzats, intervinguts i exposats a Valls.

Dues sortides per conèixer l’espai

L’Institut d’Estudis Vallencs també ha volgut aprofitar la commemoració del centenari  de la primera excavació per dur a terme dues  visites guiades  a l’espai. Així, la primera sortida va tenir lloc el passat 11 de juliol, amb èxit de participants, i va anar a càrrec d’Esther Fabra i Samuel Burguete. Així, a causa del topall de la convocatòria, també s’ha dut a terme una segona trobada, en aquest cas el primer cap de setmana d’agost, i les dues sortides serviran, en definitiva, per donar a conèixer aquest espai patrimonial de primer nivell a la comarca i reivindicar la feina d’estudi que va començar tot just fa 100 anys.

Peces de la vitrina de Sant Roc
Peces provinents del forn a la vitrina de Sant Roc | Albert Oliva