Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Central nuclear de Vandellòs II.

El complex nuclear de Tarragona es veu «preparat» per allargar la seva vida útil més enllà del 2030

El director general de les centrals d'Ascó i Vandellòs, José Antonio Gago, pronostica que «és indispensable per aconseguir frenar el canvi climàtic»

Central nuclear de Vandellòs II.
Una imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs II, a l'extrem sud de la Costa Daurada | TarragonaDigital.com

En plena  setmana de cimera mundial sobre l'emergència climàtica que amenaça la supervivència del planeta, la central nuclear de Vandellòs II ha obert les seves portes als mitjans de comunicació per fer balanç de l'any 2019 que està a punt de tancar, radiografiar la prèvia del 2020 que està per venir i posar fil a l'agulla en diverses qüestions d'interès informatiu que han sobrevolat el complex del sud de Tarragona en les darreres setmanes.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

D'entrada, i en absolut aliè al context de crisi climàtica que aquests dies monopolitza portades i portades, el director general de l'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellòs (ANAV), José Antonio Gago, ha estat molt clar a l'hora de valorar que Europa s'ha marcat «un repte demolidor» de cara als pròxims anys quant al descens d'emissions a l'atmosfera i a la transició ecològica que, pronostica,  «només serà assolible si ampliem la vida de les centrals nuclears» en detriment d'altres fonts d'energia com el carbó, a qui l'horitzó dibuixa en vies d'extinció a deu anys vista.

«Només podrem complir els acords de París si ampliem la vida útil de les centrals nuclears»

Gago considera que «els ambiciosos objectius per posar fre al canvi climàtic» que es van acordar a la cimera de París el 2015  «seran del tot irrealitzables sense unes centrals nuclears operatives» que sostinguin la producció energètica quan caiguin els combustibles fòssils. «El 26% de l'electricitat que es genera a la Unió Europea avui dia té un origen nuclear, a Espanya és vora el 20%», ha plantejat.  «I a tot el món —perquè recordem que la crisi climàtica és global—, l'11% de l'energia que es genera és nuclear», ha comparat.

El marc estratègic vigent que té entre mans el Ministeri de Transició Ecològica és molt clar: la potència nuclear s'haurà de reduir a la meitat de cara al 2030 i haurà de desaparèixer per complet a l'any 2035. Gago es mostra molt escèptic a l'hora de dibuixar el trencaclosques, i recorda que els terminis són «revisables i flexibles» en funció de les avaluacions intermitges que es vagin produint, especialment als anys 2023 i 2028.

La central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu. | EP

«Caminem cap a un món amb menys emissions, més energia competitiva i ecològica i mantenir la seguretat de subministrament, i des d'ANAV estem del tot preparats per abordar l'operació a llarg termini que ens ho possibiliti», ha expressat, en referència a un possible allargament de la vida útli de les tres nuclears actives a la demarcació.

Les tres centrals nuclears actives de Tarragona haurien de tancar per sempre entre el 2030 i el 2035

Les centrals d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs II conformen el complex nuclear més gran de tot l'Estat  amb tres reactors pràcticament consecutius en funcionament —a més del cas ja extint de Vandellòs I, ja tancada—. Totes tres freguen a l'alça els 30 anys de vida, i van ser dissenyades per aguantar-ne 40. De fet, totes tres tenen data de caducitat a la vista  i haurien de tancar a l'octubre de 2030, setembre de 2032 i febrer de 2035, respectivament. «Poden ser dates revisables», recorda Gago, qui insisteix en la necessitat d'allargar la vida útil d'aquestes centres d'energia.

Sobre el balanç d'aquest 2019, Gago l'ha definit com un curs «d'operació i preparació per al futur» i ha volgut destacar que les incidències registrades, «de caràcter lleu» i plenament «controlats i resolts», no responen a la llarga vida de les centrals i es donen per solucionades amb els treballs de recàrrega de combustible a Vandellòs que van començar a principis de novembre i que encara es duen a terme. Aquesta recàrrega,  periòdica i per un termini de 18 mesos, també arribarà a les dues nuclears d'Ascó l'any que ve.

Amb FAX i sense cobertura: el Síndic de Greuges denuncia «mancances espectaculars» en els plans d'emergència nuclear d'Ascó i Vandellòs

El Síndic intervé per exigir la renovació dels plans d'emergència nuclear a la zona d'Ascó i Vandellòs
El Síndic ha demanat la renovació dels plans d'emergència nuclear a la zona d'Ascó i Vandellòs | ACN

El director general d'ANAV, no obstant, ha declinat fer valoracions de l'alerta que feia pública aquests dies el Síndic de Greuges on denunciava «mancances espectaculars» en els plans d'emergència nuclear a la zona, especialment quant a les condicions de cobertura, comunicació i megafonia, i ha declinat posicionar-se  en recordar que les competències del seu abast són de seguretat interna, més que no pas externa. S'ha mostrat obert, de manera reactiva, a tota mena de requeriment o invitació que se'ls faci arribar des dels òrgans competents.

Tampoc ha afegit novetats de pes sobre el cas de la possible fuita de disset dies «en una zona sensible» en què, segons investiga el jutjat d'instrucció número 2 de Reus, la nuclear de Vandellòs II hauria funcionat l'any 2018 sense prendre cap mesura excepcional.  «Hem traslladat tota la informació requerida del cas, però a dia d'avui no hem rebut cap citació judicial», ha matisat el director general. El complex nuclear del sud de Tarragona tanca un 2019 sense incidències greus i es prepara pel 2020 amb els objectius de lluita contra el canvi climàtic com a full de ruta permanent.

També et pot interessar