Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vista aèria dels terrenys on hi havia la central tèrmica de Cubelles.

La central tèrmica de Cubelles ja és un record del passat

Endesa ha desmantellat totes les instal·lacions en dos anys

Vista aèria dels terrenys on hi havia la central tèrmica de Cubelles.
Vista aèria dels terrenys on hi havia la central tèrmica de Cubelles. | Endesa / ACN

 

Punt final. La central tèrmica de Foix, a Cubelles, ja és només un record del passat. Endesa ha donat per finalitzats els treballs de desmantellament i demolició de l'antiga central, una construcció que durant molts anys ha marcat l'skyline de Cunit i Cubelles. Els treballs d'enderroc han durat dos anys, durant els quals s'han fet desaparèixer les naus, el taller, els magatzems, les turbines, la caldera i tots els edificis complementaris. El terreny ha quedat totalment arrasat. 

Tampoc queda ja ni rastre de la icònica xemeneia de 175 metres d'alçada, la demolició de la qual, feta amb un robot de cinc braços, va culminar fa tres mesos. A partir d'ara, els treballs d'Endesa se centraran a restituir el sòl i eliminar qualsevol rastre d'activitat energètica. El cost per desmantellar la central ha superat els 4,7 milions d'euros previstos inicialment, i s'han generat 12.000 metres cúbics de residus de construcció i demolició provinents de l'estructura, una runa que s'ha fet servir per omplir els buits de la instal·lació.

Incertesa pel futur

El volum de residus generats en total ha estat, però, molt superior, arribant a les 27.000 tones, segons ha explicat la mateixa companyia. El futur del recinte segueix sent, avui dia, una incògnita. L'Ajuntament de Cubelles i Endesa van explicar fa uns mesos que havien mantingut converses en les quals la companyia s'havia mostrat predisposada a convertir la zona en un espai d'habitatges i comerços, però encara no hi ha cap projecte tancat,

 

Requalificació dels terrenys

Per impulsar un pla urbanístic en aquesta zona és necessari que hi hagi una requalificació aprovada per l’Ajuntament de Cubelles, i també cal el vistiplau del Ministeri d’Indústria. Aquest aval de l'Estat espanyol és imprescindible, perquè l'espai està qualificat de zona energètica, una designació que depèn exclusivament del ministeri. Un altre projecte que sonava era el de fer un càmping de luxe al costat de la C-31, a través d'una gran inversió privada. La central tèrmica de Foix es va construir el 1975 i va deixar de funcionar el 2015, tot i que des del 2010 ja ho feia de manera molt limitada.