YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Polèmica decisió d'una residència a Espanya sobre la vacuna de la Covid-19

La directora del centre també va prohibir que al centre s'administrés el vaccí contra la grip

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
La directora d'una residència del País Basc ha decidit que els usuaris de la mateixa no es vacunaran contra la Covid-19. | iStockPhoto (Teka77)

El centre de dia Aiton-Etxe d'Oiartzun, a Guipúscoa, ha decidit unilateralment que no permetrà que els seus usuaris rebin la vacuna, ja que consideren que encara està en «fase experimental», i que per tant no estan comprovats els seus efectes. El centre ha enviat una circular —signada per la directora— als familiars dels seus usuaris avisant que «s'ha decidit no administrar» la vacuna als ancians, segons recull el digital 'ElDiario.es'. 

En el text, el centre de dia, que té 42 places, de les quals 35 són concertades per la Diputació de Guipúscoa, defensa que, actualment, la relació «risc-benefici» de la vacuna «no està demostrada» i que encara cal garantir que els beneficis superin àmpliament els possibles riscos que puguin patir els usuaris que rebin el vaccí.

La decisió sobre la vacunació recau sobre els usuaris o els seus familiars

La directora del centre argumenta que la vacuna encara està en fase experimental i que ara mateix «s'està experimentant amb la població», tal com s'especifica en el document que Pfizer-BioNTech va enviar a la FDA, la màxima autoritat farmacèutica dels Estats Units. Així mateix, a la missiva afirma que qualsevol vacuna s'estudia entre 4 i 10 anys abans de distribuir-la a la població general, mentre que la vacuna de la Covid-19 només s'ha provat durant uns mesos i amb persones sanes, motiu pel qual «no hi ha experiència suficient en persones amb malalties cròniques i pluripatologies, com són un alt percentatge dels usuaris dels centres de dia».

La Diputació de Guipúscoa ha assegurat que encara no té coneixement oficial de la carta, per la qual cosa no han adoptat una posició sobre aquest tema, encara que podria decidir actuar si consideren que la decisió presa pel centre —sense consultar amb els usuaris o els seus familiars— posa en risc la salut pública. En aquest sentit, cal recordar que la vacuna no és obligatòria a Espanya, però la decisió ha de recaure sobre l'usuari, els seus familiars o les mateixes administracions, en determinats casos, i no queda clar que una residència pugui prohibir als seus usuaris posar-se la vacuna.

Divisió al municipi per la decisió

Aquesta decisió ha causat divisió entre els veïns de la localitat, ja que alguns creuen que la directora del centre ha pres una bona decisió si la vacuna no s'ha provat prou amb la població general, mentre que altres creuen que, independentment dels motius que el centre al·legui, la decisió no pot ser de la residència. En aquest sentit, alguns recorden que els usuaris de les residències continuen sent ciutadans amb tots els seus drets, per la qual cosa són ells els qui haurien de decidir si es posen la vacuna o no.

Pel que fa als usuaris que no estiguin en condicions de decidir, els seus familiars haurien de poder valorar les diferents opcions, i en el cas que tampoc hi hagués familiar directe al qual preguntar, hauria de ser la mateixa administració pública qui prengués la determinació de posar o no la vacuna. Molts crítics amb la decisió consideren que els motius de la directora del centre no justifiquen la decisió, perquè ja havia prohibit l'administració de la vacuna contra la grip als seus usuaris en altres ocasions, una vacuna que sí que compleix amb els requisits que argumenta per a no posar la de la Covid-19.

De fet, en aquell cas van ser els mateixos residents els que van haver de demanar cita al seu centre de salut habitual per vacunar-se davant la negativa del centre d'administrar els vaccins allí. Aquesta és l'opció que el centre ofereix als usuaris que vulguin posar-se la vacuna contra la Covid-19: demanar-la al seu centre de salut habitual.


Comentaris

envia el comentari