Ja fa 40 anys que el Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) es dedica a conservar i a fomentar l'activitat cultural entre els riudomencs, i ho fa gràcies al suport dels seus socis i d'ajudes d'altres institucions. Amb motiu del seu 40è aniversari, des del 10 de desembre de 2018 fins al 10 de desembre de 2019, s'han organitzat diverses activitats fora del programa habitual i estable de cada any. La seva seu està situada a l’avinguda Pau Casals, 84 i, actualment, compta amb més de 400 socis. Marisol Virgili és la presidenta actual del CERAP i des de TarragonaDigital hem pogut parlar amb ella.
Un grup de joves van ser els impulsors del CERAP
El CERAP neix un 10 de desembre de 1978 amb l’objectiu de promoure, divulgar i preservar la cultura del municipi. És fruit d’un grup de joves del municipi, uns joves que ja feia anys que treballaven per la cultura d'aquest poble. La seva primera proposta va ser la creació d’un museu on es poguessin emmagatzemar peces artístiques, històriques i culturals amb l’objectiu de conservar el patrimoni cultural de Riudoms, «no volien que es perdés tota la història del municipi» afirma l'actual presidenta del CERAP, Marisol Virgili. Virgili dóna les gràcies als impulsors del CERAP i afegeix que «és molt d’agrair la feina que van fer aquests joves perquè gràcies a ells, ara tenim una seu del CERAP al poble».
D'entre tots els actes que organitza el CERAP els premis Arnau de Palomar és un dels més destacats, en els seus inicis era un reconeixement que pretenia incentivar la investigació local. Més tard, van anar creixent i es van anar creant noves categories, actualment consten de sis categories: Investigació, Recerca juvenil, Documental fotogràfic, Narrativa breu, Arts plàstiques i Instagramer. Són uns premis que organitzen conjuntament entre l’Ajuntament de Riudoms i el mateix CERAP i estan oberts a tot el territori. Aquest any, els premis Arnau de Palomar compleixen 29 anys i se celebraran al novembre, segons explica la Marisol, seran uns premis extraordinaris amb una dotació més gran i noves bases.
El CERAP ha crescut i s'han creat noves seccions
L'associació està formada per diferents seccions i, cadascuna d'elles s'encarrega d'organitzar diverses activitats culturals relacionades amb el seu àmbit.Al llarg d'aquests 40 anys, el centre ha anat creixent i s'han anat incorporant noves seccions, la més recent és la secció de Ciències Socials i són els encarregats d’organitzar debats, conferències, taules rodones... amb l’objectiu de qüestionar el nostre pensament i desenvolupar un sentiment d'esperit crític als habitants de Riudoms. L'última activitat que van organitzar va ser la conferència «L'illa de Rousseau (Viatge a l'illa de la felicitat de Rousseau)» el divendres, 14 de juny.
Pel que fa a la resta de seccions destaquen la d'art, que organitza exposicions mensuals; la d'escacs, que organitza tornejos i ofereix cursets a tothom qui ho vulgui; la de muntanya, que organitza caminades mensuals i sortides anuals destacades com la caminada nocturna «Les llàgrimes de Sant Llorenç»; els diables, que són una de les seccions més actives, fa dos anys que es va crear la secció de diablons per als més petits de la casa; la secció de gastronomia que organitza diverses activitats relacionades amb el món de la cuina i de la nutrició; la de bastons que, principalment, actua en festes majors; i la de publicacions que s'encarrega d'editar la revista 'Lo Floc' que s'edita quatre cops a l'any.
Ampliar fronteres i seguir treballant en àmbit local és l'objectiu del CERAP
Des del CERAP la Marisol explica que segueixen treballant per ampliar fronteres i per augmentar el seu programa d’activitats. El passat 7 d’abril, el centre va signar un conveni de col·laboració amb l’Òmnium Cultural per tal de poder treballar conjuntament en activitats culturals. En aquest sentit, també tenen un conveni de col·laboració amb Normandia a través del qual s’organitzen intercanvis d’exposicions, de manera que, exhibicions de Riudoms també s’exposen a Normandia (França). A més, també han organitzat actes culturals conjuntament amb l’Institut Joan Guinjoan per tal de fer arribar la cultura local als més joves.
D'altra banda, la Marisol explica que la idea de fer un museu municipal no s'ha descartat i segueix en peu i, fins i tot, podria ser un projecte de futur impulsat pel CERAP, la presidenta afegeix que «seria un museu modern i interactiu i no un espai on es guardarien diferents peces només». A més, també tenen previst engegar una segona fase d'obres però primer necessiten finançament, ja es van realitzar unes obres de millora de la façana.