Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert on es pot veure un sanitari fent una prova PCR a un veí del barri de Balàfia de Lleida en el marc del cribratge massiu

El Centre Europeu pel Control de Malalties alerta de la «gran amenaça» que suposa l'augment de contagis

L'ECDC reitera que cal actuar «immediatament» per aturar el ràpid repunt d'infeccions de la Covid-19

Pla obert on es pot veure un sanitari fent una prova PCR a un veí del barri de Balàfia de Lleida en el marc del cribratge massiu
Els països de l'Espai Econòmic Europeu han registrat més de 5.3 milions de casos positius des de l'inici de la pandèmia. | ACN

El Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha alertat que l'augment de contagis a la Unió Europea (UE) és «una gran amenaça» per a la salut. Segons la seva última avaluació del risc per la Covid-19, la majoria d'estats europeus, entre ells Espanya, tenen una situació epidemiològica «preocupant».

Així mateix, l'ECDC ha avisat també que la situació als hospitals i UCI s'està «deteriorant». «Els nivells d'ocupació d'hospitals i UCI estan entorn d'un terç del pic que es va produir durant la primavera», han assegurat. Per això, l'ECDC ha reiterat que cal actuar «immediatament» per aturar el ràpid repunt d'infeccions de la Covid-19. La mortalitat per la malaltia fa un mes que va a l'alça, però continua sent inferior als nivells de principis d'any. Ara bé, l'ECDC tem que pugui empitjorar les pròximes setmanes.

Segons les darreres dades de l'ECDC, publicades en el dia d'ahir, els països de l'Espai Econòmic Europeu, inclòs el Regne Unit, han registrat 5,3 milions de casos positius des de l'inici de la pandèmia, amb Espanya superant el milió de contagis. Així mateix, s'han produït 204.661 morts. 

La Comissió Europea proposa als estats comprar tests ràpids de Covid-19

Brussel·les ha proposat als estats de la Unió Europea fer una compra centralitzada de tests ràpids de Covid-19. En la reunió del Comitè de Seguretat Sanitària de principis d'octubre, la Comissió Europea (CE) va plantejar la possibilitat d'adquirir-los i distribuir-los entre els països davant el creixent interès dels governs en aquestes proves que els podrien ajudar a frenar els rebrots.

«Seria d'ajuda si els estats consideressin aquesta opció i ens diguessin si pot ser útil», va dir un representant de la CE a la reunió. Només cinc països de la UE, entre ells Espanya, utilitzaven tests ràpids en el moment de la trobada, però la resta estava considerant el seu ús. «Els tests ràpids són una opció important», defensa un portaveu de la CE.